perjantai 4. joulukuuta 2009

Koulu- ja laitosruokailun haasteet

Kuten monessa muussakin julkisen sektorin veronmaksajien rahoilla kansalaisilleen tarjoamassa etuudessa, myös koulu- ja laitosruuassa on omat haasteensa. On kehitettävä suurille massoille aterioita kustannustehokkaasti mahdollisimman halvalla, muutaman euron hintaan. Valitettavasti tämä tarkoittaa usein kompromisseja myös laadun ja terveellisyyden kustannuksella.

Kempparissa oli postaus liittyen A-studiossa julkaistuun juttuun, jonka mukaan Helsingin kaupunki käyttää kouluruuissaan brasilialaista broileria, jonka kasvatuksessa on mahdollisesti käytetty antibiootteja.
Myös Aamulehti uutisoi aiemmin syksyllä, että koulu- ja laitoskeittiöihin nautaa ja possua tuodaan Brasiliasta ja Thaimaasta sekä seitä Kiinasta.



























Olen ymmärtänyt myös, että päiväkodeissa yli 1-vuotiaat lapset saavat samaa ruokaa kuin muutkin, mikä usein merkitsee huomattavia suola-, sokeri- ja lisäainemääriä näin pienelle lapselle.

"Ilmainen" päiväkoti- ja kouluruokailu on periaatteessa hyvä ja kannatettava idea, mutta nykyisessä globaalitalouden ja kilpailuttamisen maailmassa ainakin itse näen siihen liittyvän esimerkiksi juuri edellä mainittuja riskejä, kuten moneen muuhunkin kustannustehokkaasti tuotettavaan "etuuteen".

8 kommenttia:

  1. Ilmainen kouluruoka on tosiaan ihan kiva juttu, mutta kun lukee kaiken maailman kouluruokasotkuja Suomesta, alkaa arvostaa sitä, että "meidän" koulussa saa 23 eurolla kuussa luomuruoan (salaatti + pääruoka tai pääruoka + jälkiruoka päivästä riippuen) lapselle ja saa vielä valita ruokavalionkin itse.

    VastaaPoista
  2. Minä monen muun tavoin näen ratkaisuna sen, että kouluruoka muuttuisi kasvisruokakeskeisemmäksi. halvempaa, hyvin toteutettuna (eli proteiinit laskettuna) terveellisempää ja ekologisempaa.

    VastaaPoista
  3. Tuazophia: missä koulussa on tuollainen vaihtoehto?

    VastaaPoista
  4. Lapsia yritetään saada pois lähikaupan karkkihyllyiltä "maukkaalla ja terveellisellä" kouluruoalla...

    Keräsi ne pienet ennenkin lähimetsän puolukat kouluruokaa varten: opittiin, että hyvän ruoan eteen voi nähdä vaivaa.

    Koko valtion ravitsemuspolitiikan olisi muututtava luomumyönteisemmäksi (lähiruokaa unohtamatta), kotimaiset tuotteet kun on jo tuotteistettu. Eikä helppoa ruokaa halvalla (liemikuutiot) vaan kunnon lihasoppa luomuista jämäluista! Kasviksetki maistuu ihan erilaisilta hyvälaatuisina - ei ylikypsinä, vetelinä pakasteporkkanoina.

    VastaaPoista
  5. Karoliina, asutaan Berliinissä. Ja koulu on Cecilien-Schule, Wilmersdorf. Ei täälläkään kaikkialla samanlaista ole, koska koulut saavat itse päättää ruoantarjoajat.

    VastaaPoista
  6. Juuri luin muistaakseni Kodin Kuvalehdestä jostain koulusta, että muistaakseni noin 90 senttiä on se rahasumma, joka saa kulua ateriaan per lapsi. Ei ihme, että halvat liemikuutiot ja antibioottikana ovat käytössä, luomua ei valitettavasti noilla hinnoilla hankita :(

    Itsekin kannattaisin jonkinlaista muutosta asiaan, mahdollisesti niin että kouluruoka muuttuisi maksulliseksi tai vaihtoehtona olisi ottaa omat eväät mukaan.

    VastaaPoista
  7. Älä vaan ehdota eväiden ottamista ihan tosissaan... ;)

    Meillä on siis systeemi niin, että lapset menevät kouluun klo 8. Kahden oppitunnin jälkeen (siis noin klo 9.30) on aamupalan vuoro. Tämä tuodaan kotoa eväinä. Jotkut tietysti ehtivät syödä aamulla aamupalan ennen kouluun menoa, mutta meillä napataan nopeasti banaani tms. koulumatkalla eli tuohon aikaan on nälkä. Ravitsevan ja terveellisen sekä pari tuntia säilyvän aamupalapaketin kokoaminen joka päivälle on aikamoinen homma!

    Meillä koulupäivä on ma-to klo 16. asti eli eväitä pitää olla myös iltapäivälle (vaikkei monilla olekaan, niin minun mielestäni pitää olla - ei lapsi jaksa puolen päivän ateriasta ilta-ateriaan asti, jos ei saa välipalaa!). Eli perjantaita lukuun ottamatta pitää keksiä kahdet eväät päivälle... Ei ole kivaa sekään. ;)

    Ja sitten on vielä se, että kaverit vetelevät evääksi suklaata (esim. täällä Milch Schnitte on olevinaan terveellinen aamu-/välipala http://www.milchschnitte.de/ ), muffinseja, kakkuja yms. ja joka päivä lapsi kertoo kotiin tullessa, mitä on taas saanut kavereilta. Itse haluaisin hillitä epäterveellisten juttujen syömistä, mutta mielestäni kuusivuotiasta ei voi vielä velvoittaa valvomaan omaa ruokavaliotaan, joten en ole siihen puuttunut. Sen sijaan itse olen herkuksi antanut mukaan esim. maanantaina kaksi piparia, josta toinen kaverille, mutta kun eivät tunnu nämä edes vähän terveellisemmät herkut kavereille kelpaavan. Ymmärrän, että lasta harmittaa, kun ei voi itse tarjota takaisin, mutta vielä toistaiseksi olen ollut tiukkana ja perustellut lapselle terveellisen ruokavalion etuja. Mietityttää kyllä, tuleeko tyttärestä sosiaalinen hylkiö, koska ei kai toiset hänelle kauan jaa omastaan, jos eivät saa takaisin muuta kuin "rupisia pähkinöitä"! Tämän voisi välttää vähän isommalla maksulla koulusta saatavilla aterioilla.

    Ei eväille!

    VastaaPoista
  8. Tuazophia, ihan ymmärrettävä ja hyvä pointti. Eväiden ottamiseen liittyy paljonkin avoimia kysymyksiä ja muttia (mainitsemasi sosiaalinen aspekti ja kaveripiirin paine plus tietty lisäksi polarisoituminen/eriarvoisuus ts. se, että osalla lapsista omat eväät varmasti olisivat melkoisen ravinneköyhiä tai pahimmassa tapauksessa niitä ei edes olisi). Tosiaan, monia haasteita aiheeseen liittyy ja siksipä tämä suomalainen kouluruokailujärjestelmä onkin ollut niin mukava juttu täällä.

    Omat lapseni eivät vielä syö koulu- tai päiväkotiruokia (kerhoon teen eväät 2 kertaa viikossa ja minusta se on vain mukavaa pikku puuhastelua), ehkä sitten olisin aiheesta toista mieltä jos eväät olisi tosiaan pakko vääntää päivittäin. :)

    Anyways olen sitä mieltä että nykyisellään meidän kouluruokailusysteemissä on heikkoutensa ja "jottain tarttis tehrä" :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...