perjantai 15. tammikuuta 2016

Raskausajan hyvinvointi: pari vinkkiä

// yhteistyössä Foodin //


Kuten sekä Instagramin puolelta että edellisestä postauksesta on käynyt ilmi, omalta osaltani tiedossa on lähitulevaisuudessa iloinen perhetapahtuma, kun saamme perheenlisäystä tulevan kevään aikana. :) Luvassa on siis lähitulevaisuudessa jälleen enemmän asiaa niin odotus- kuin vauva-aikaankin liittyen, joten erityisesti näistä aiheista kiinnostuneiden kannattaa pysyä kuulolla!

Blogin "edellisessä elämässä" 5-6 vuotta sitten olen kirjoittanut jonkin verran aiheen tiimoilta, mm. imetyksestä, kiinteiden ruokien aloituksesta että pienten lasten ravitsemuksesta.  Tällä kertaa ajattelin kirjoitella nimenomaan raskausajan hyvinvoinnista paitsi ravitsemusmielessä, myös kokonaisvaltaisemmin.

On selvää, että odotusaika voi olla eri ihmisille hyvin erilainen kokemus ja toisille myös sekä fyysisesti että henkisesti raskaampaa, kun taas toisille elämän parasta aikaa. Itse olen ollut onnellisessa asemassa siinä, että voin enemmän samaistua jälkimmäiseen. Parhaimmillaan sekä odotus, synnytys että vauva-aika voivat olla hyvin voimaannuttavia ja positiivisia kokemuksia. Monet tekijät vaikuttavat siihen, että aina kaikilla ei kuitenkaan näin ole. Haluaisin kuitenkin jakaa muutaman asian, jotka itse olen odottajana kokenut tärkeiksi ja omaa hyvinvointiani lisääviksi tämän ainutlaatuisen elämänvaiheen aikana.


TERVEELLINEN RUOKAVALIO


Terveellinen, monipuolinen ja hyvää tekevä ruokavalio on yksi tärkeimmistä kulmakivistä myös raskausaikana. Onhan ravitsemuksella valtava merkitys niin äidin kuin kehittyvän lapsenkin näkökulmasta.

Monet suositukset ja ohjeistukset keskittyvät lähinnä korostamaan, mitä ruokia tai ruoka-aineita tulisi välttää. Moni odottaja stressaa siitä, tuliko vahingossa syöneeksi jotakin "kiellettyä" ja myös sivullisilla on usein käsityksiä siitä, mitä raskaana olevat "eivät saa" tai "saavat" syödä. Itse ajattelen, että vähintään yhtä tärkeää on lähestyä asiaa positiivisen kautta ja keskittyä siihen, mitä kannattaa syödä ja mikä tuo erityisen hyvää oloa ja lisää hyvinvointia sekä äidille että vauvalle.

Etenkin jos raskausaika osuu syksyn ja talven pimeyden keskelle ja väsymystäkin pukkaa päälle, on aivan mahdollista, että suhteellisen terveellisestikin syövän odottajan alkaa tehdä mieli sokeria, valkoista vehnäjauhoa ja monenlaista "hiilarihöttöä". Myönnän itsekin asiaan viime aikoina törmänneeni :) Kuitenkin niin kauan, kuin satunnaiset epäterveelliset "repsahdukset" eivät ole hallitsevassa roolissa ja ruokavalio koostuu pääosin terveellisestä, ravinteikkaasta ja luonnollisesta ruoasta, ei liene syytä huoleen.


Itse olen pyrkinyt syömään paljon vihanneksia, hedelmiä ja vihreää, vaikka se talvella onkin näissä olosuhteissa toisinaan hieman haastavaa. Kätevä lisä esimerkiksi aamusmoothieen ovat olleet Foodinin pinaattijauhe sekä viherjauhe*, joista saa helposti lisättyä erilaisia vihreitä sekä ravinteita päivittäiseen ruokavalioon.



RASKAUSAJAN LIIKUNTA


Liikunnan merkitystä odotusaikana ei voi aliarvioida. Suositushan on liikkua vähintään viitenä päivänä viikossa vähintään 30 minuuttia kerrallaan. Jo puolen tunnin kävelylenkki päivässä virkistää kummasti ja tuo hyvää oloa. Ihannetilanteessa odottajakin voi harrastaa monia lajeja turvallisesti ja saada monipuolista liikuntaa, josta on hyötyä sekä raskausaikana, synnytyksessä että sen jälkeen.


KEMIKAALIKUORMAN MINIMOINTI


Monet asiantuntijat ovat viime vuosina ottaneet voimakkasti kantaa arjen kemikalisoitumiseen ja tutkineet sen vaikutuksia etenkin kehittyvään sikiöön. Muutama suhteellisen tuore juttu aiheesta esimerkiksi täällä ja täällä. Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka edelleenkään odottajille ei puhuta tai tiedoteta aiheesta millään lailla neuvoloissa tai muutakaan ns. virallista kautta, vaikka kyseessä on melkoisen iso riski ja painava asia.

Itse olen jo ainakin kymmenen vuoden ajan suosinut pääasiassa sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja senkin osalta käytän vain lähinnä "välttämättömiä" tuotteita, eli hyvin vähän. Joskus kuulemani "älä laita ihollesi mitään, mitä et olisi valmis myös laittamaan suuhusi" on mielestäni varsin hyvä ja kuvaava sananparsi. Se ei tietenkään sovi edes sertifioituun teollisesti valmistettuun luonnonkosmetiikkaan, mutta antaa hieman osviittaa siitä, miten aihetta kannattaisi lähestyä. Turhat kemikaalit ja esimerkiksi kuorintavoiteissa käytetyt muovirakeet ovat haitallisia paitsi omalle terveydelle, myös ympäristölle. Erityisen tärkeää ylimääräisen kemikaalikuorman vähentäminen on raskausaikana.
 
POSITIIVISUUS



Niin raskauden, synnytyksen kuin vauva-ajankin kannalta ehkä yksi olennaisimmista asioista on positiivinen ajattelu ja henkinen valmistautuminen näihin elämänmuutoksiin. Parhaimmillaan se saa sinut uskomaan kykyihisi sekä synnyttäjänä että äitinä, niin että voit nauttia täysillä näistä ainutlaatuisista tapahtumista.

Elämme ajassa, johon monella liittyy paljon pelkoja, huolia, uhkakuvia ja negatiivisuutta. Ne värittävät monella helposti myös näkemyksiä tai kuvitelmia odotuksesta, synnytyksestä tai vauva-arjesta. Elämä ei toki aina ole ruusuilla tanssimista ja monenlaisia vastoinkäymisiä voi tulla elämässä vastaan. Silloinkin on suureksi avuksi, jos pystyy näkemään pilvien kultareunat ja asioiden valoisat puolet.

Niin odotukseen, synnytykseen kuin vauva-arkeenkin liittyen erilaiset mielikuvaharjoitukset ja positiivisen ajattelun vaaliminen ovat suuresti hyödyksi. Niistä lisää myöhemmin. :)


* tuotteet saatu Foodinilta





5 kommenttia:

  1. Onneksi tässä siis sentään ihanan asian takia kärsitään ja lopputulos palkitsee aivan varmasti! <3

    VastaaPoista
  2. Hmm, nähtävästi pidempi kommenrtini kstosi ja vain tuo jatko ilmestyi näkyviin..

    VastaaPoista
  3. Heippa! Syötkö superfoodeja raskauden aikana? Tietääkseni niitä ei edes suositella raskaana ollessa, vai onko tietoni täysin väärä?

    VastaaPoista
  4. Heippa Betzy! Kiitos kommentistasi, vaikkakin siitä jäi näkyviin vain loppuosa. :)

    VastaaPoista
  5. Hei Anonyymi ja kiitos hyvästä ja tärkeästä kysymyksestäsi! :)

    Raskausaikana yleisesti ottaen ei Suomessa suositella nautittavaksi tuotteita, joiden terveysvaikutuksia sikiölle ei riittävästi vielä tunneta tai olla tutkittu. Evira onkin julkaissut listauksen näihin liittyen, johon pääsee tutustumaan täältä: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden+kayton+rajoitukset/

    Ns. "superfoodien" määritelmä on laaja, eikä kovinkaan vakiintunut. Itse pyrin yleisesti ottaen suosimaan ruokavaliossani aina muulloinkin kuin raskausaikana ensisijaisesti tuttuja, turvallisia ja kotimaisia superfoodeiksi luokiteltavia ruoka-aineita, kuten esimerkiksi mustikkaa, tyrniä, pinaattia ja nokkosta. Olenkin jo aikoinaan (2009) kirjoitellut hieman aiheesta ja pohdiskellut superfoodien määritelmää ja markkinointia: http://gojiavocado.blogspot.fi/2009/11/superfoodeista-suuntaan-ja-toiseenkin.html

    Mm. edellä mainitsemani tunnetut ns. "superruoat" kuten vaikkapa juuri kotimaiset marjat tai pinaatti tunnetaan yleisesti erityisen terveellisinä ja ravinteikkaina, ja niitä suositellaan käytettäväksi osana monipuolista ruokavaliota kaikille suomalaisille. Tästä syystä itse en näe mitään syytä siihen, miksi raskaana olevan tulisi näitä terveellisiä ruokia vältellä. Eksoottisempiin "superfoodeihin", etenkin jos niiden alkuperä tai alkuperämaa on hieman hämärän peitossa, suhtaudun yleisesti ottaen skeptisemmin ja niitä nautin muutenkin vain satunnaisesti ja harvemmin. Näiden osalta raskausaikana olen katsonut parhaaksi pitäytyä sellaisissa hyvissä havaituissa tuotteissa, joita olen jo ennenkin käyttänyt satunnaisesti kohtuudella ja jotka muuten ovat alkuperänsä ja ainesosiensa puolesta tuttuja, kuten esimerkiksi mainitsemani Foodinin pinaattijauhe. Erikoisempia tuotteita, joita en ole aiemminkaan käyttänyt ja joiden ainesosien vaikutuksesta sikiöön ei ole riittävästi tietoa, en ole varmuuden vuoksi itse halunnut käyttää.

    Olet oikeassa siinä, että täysin objektiivista totuutta siitä mitä "superfoodeja" (jos nyt ei mietitä niitä kotimaisia marjoja, vaan näitä luontaistuotekaupoissa ym. kalliiseen hintaan myytäviä eksoottisia tuotteita) raskausaikana on OK syödä, voi olla hyvin haastavaa löytää. Googlaamalla löytyy paljon näkemyksiä sekä puolesta että vastaan.

    Oma näkemykseni asiassa puoltaa maalaisjärjen käyttöä: suin päin ei kannata hypätä käyttämään esim. lääkinnällisiä sieniä tai muuta supereksoottista raskausaikana, jos ei ole ennenkään niitä käyttänyt. Sen sijaan ns. "superfood" -kategorian alle mahtuu hyvinkin paljon myös kaikille meille tuttuja, turvallisia, terveellisiä ja ravinteikkaita suomalaisia raaka-aineita, joiden käytöstä en usko olevan haittaa raskausaikanakaan. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi. Mukavaa kevään jatkoa sinulle! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...