keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Vegaaninen suklaa-banaanikakku


Nyt vegaaniruokavalion ollessa kovasti in, varmasti yhä useampi pähkäilee, mitä ihmettä voisi leipoa ilman kananmunaa ja maitotuotteita, jos esimerkiksi perinteisiä kakkuja haluaa tehdä. Niinpä ajattelinkin jakaa nyt yhden suosikki-luottoresepteistäni, jonka itse löysin jo aika lailla tarkalleen kaksikymmentä vuotta sitten, ja siitä lähtien se on kuulunut suosikkeihini.


Tämä kakku lienee vegaanipiireissä jo melkoinen klassikko. Itse ainakin muistan 90-luvulta, että kaikki vegaani-lukiokaverini ja monet muutkin sitä hehkuttivat, ja itsekin taisin saada ohjeen tuolloin joltakin koulukaveriltani, paperilapulle kirjoitettuna. :) Nyt kyseinen resepti löytyy toki netistäkin monesta paikasta, muun muassa Vegaaniliiton www-sivuilta.

Kakku on siis täysin maidoton ja kananmunaton. Sen "jujuna" ovat banaanit sekä soijajauho, jotka toimivat kananmunan korvikkeena tehden kakusta ihanan mehevän.  


Resepti on siis alun perin kuivakakkuun tarkoitettu ja itsekin olen aina tehnyt sen perinteisesti rengasvuokaan kuivakakun muotoon. Vasta noin vuosi sitten hoksasin (muuan onnettoman sattumuksen seurauksena, kun kaikki ei leivonnassa mennyt ihan putkeen ja kakusta ei tullutkaan perinteisen kuivakakun muotoinen) että tämähän on itse asiassa tosi täyteläinen ja hyvä pohja, jota voi käyttää erilaisiin kakkuihin monissa eri muodoissaan. Olenkin sen jälkeen hyödyntänyt tätä kakkupohjaa muun muassa erilaisiin naked cake -kokeiluihin ja testannut erilaisia täytteitä ja koristeluita. Kaikki ovat aina saaneet kivasti kehuja, joten voin suositella ja kannustaa rohkeasti tuunaamaan tätä kakkupohjaa ja kokeilemaan siitä erilaisia variantteja. :)

Tässä kuvissa esiintyvässä simppelissä täytetyssä versiossa täyte ei ole vegaaninen (appelsiininmakuista rahkaa ja kuohukermaa) mutta sellaisenkin siitä toki saa halutessaan käyttämällä kasvipohjaisia vaihtoehtoja kermalle ja rahkalle.


VEGAANINEN SUKLAA-BANAANIKAKKU

3 kypsää banaania
1 dl soijajauhoa 
2 dl vettä
0,75 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 dl öljyä, esim. kookos- tai rypsiöljyä
3 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
5 dl vehnäjauhoja (voit korvata halutessasi osan esim. kookosjauhoilla)

Soseuta banaanit haarukalla. Voitele ja jauhota kakkuvuoka ja kuumenna uuni 175 asteeseen.
Sekoita banaanisoseeseen muut ainekset, viimeisenä jauhot ja ruokasooda.
Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista uunissa keskitasolla noin 1 h.
Tarjoa sellaisenaan tai täytä ja koristele makusi mukaan.
Kakku sopii hyvin myös pakastettavaksi ja on esim. hyvä "vierasvara" pakkaseen :)


Onko tämä resepti jo sinulle tuttu? 
Herkullista loppuviikkoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...