perjantai 18. maaliskuuta 2011

Valkoinen porkkana

Täällä on ollut pitkään hiljaista. Aikaa päivittämiseen ei ole ollut liiemmälti. Tarkoitus on kuitenkin ylläpitää tätä blogia epäsäännöllisen säännöllisesti, mahdollisuuksien ja inspiraation mukaan. Tervetuloa myös kaikille uusille lukijoille!

Tänä talvena meillä on keskitytty paljolti kotimaiseen lähiruokaan. Muun muassa juureksia ja härkäpapua on kulunut reippaasti. Vinkkinä uudesta (vai pitäisiköhän pikemminkin sanoa uusvanhasta) tuttavuudesta juuresten maailmassa ajattelin vinkata valkoisesta porkkanasta, jota löytyi heräteostoksena Mankkaan K-Supermarketista - ja mikä parasta, luomuna. Wikipedia kertoo:

"Alun perin viljeltiin porkkanaa, joka oli purppuranpunainen, keltainen tai valkoinen. Kuumilla alueilla keltaista ja punaista porkkanaa viljellään edelleen. Viileillä alueilla oranssiporkkana on yleisin. Suomessakin voidaan viljellä violettia, keltaista ja valkoista porkkanaa. Oranssiporkkana jalostettiin 1700-luvulla Hollannissa."
Kyseessä ei siis ole mikään uusi keksintö, vaan wanha perinteinen lajike. Maku on miellyttävä, mieto ja rakenne aavistuksen verran pehmeämpi ja rapeampi kuin oranssilla porkkanalla. Näistä sai herkullisia suupaloja, jotka maistuivat myös lapsille.

Käyn parhaillaan luomuviljelyyn painottuvaa puutarhakurssia aloittelijoille ja myös siellä mainittiin perinteisesti viljellyn värikkäitä porkkanoita. Erityisesti violetit porkkanat ovat kuulemma erityisen terveellisiä ja ravintoainepitoisia. Mistähän sellaisia saisi?

2 kommenttia:

  1. Kiva nähdä täällä postaus pitkästä aikaa! Violetteja porkkanoita olen ostanut viimeksi... Berkeley Bowlista Kaliforniasta. Siellä olikin tarjolla koko setti perinnemuotoja. Mutta ehkä pian meilläkin :)

    VastaaPoista
  2. Kiva tietää että teilläkin saa noita ns.heirloom porkkanoita.Täällä niitä viljellään myös (luomuna)ja eri värisiin porkkanoihin on ollut mielenkiintoista tutustua.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...