maanantai 12. syyskuuta 2016

HÄRKIS TESTISSÄ + MUUTAMA RESEPTIPakko myöntää, että olen  hieman hämmentyneenä seurannut maailman menoa viime kuukausien aikana. Tiedättekö sen tunteen, kun asia joka itselle on aina ollut ollut arkipäivää mutta valtavirran silmissä marginaalia ja josta on siksi vuosikymmenten ajan täytynyt pitää hieman matalaa profiilia, onkin yhtäkkiä huipputrendikkäänä kaikkien huulilla? Juuri tältä tuntuu minusta nyt vuonna 2016, kun erilaisia kasviproteiinivalmisteita toinen toisensa jälkeen pukkaa markkinoille ja yhtäkkiä kaikki ihmiset ruokavaliosta riippumatta metsästävät niitä ympäri kauppoja kiilto silmissään, niin että meininki on kuin Hulluilla Päivillä konsanaan.

Kirjoittelin taannoin ruokavaliohin liittyen myös omia kokemuksiani siitä, millaista kasvipohjaisen ruokavalion noudattaminen oli vuosikymmeniä sitten verrattuna nykypäivään. Omassa lapsuudessani 1980-luvulla kaupoissa tarjolla olevat kasvipohjaiset proteiininlähteet olivat usein pitkän kaavan mukaan kypsennettäviä kuten vaikkapa linssit ja pavut, joita liotettiin, esikeitettiin ja keitettiin pitkään ennen valmistusta. "Pikaruokavaihtoehtona" paikallisessa luontaistuotekaupassa oli tarjolla valmiita soijastroganoff- ja gulassiaineksia. Soijarouhetta ei tuolloin vielä ollut ainakaan kovin laajasti saatavilla, itse muistan törmänneeni siihen vasta 1990-luvun puolivälissä, kuin myös tofuunkin. Joka tapauksessa monipuolisen kasvisruoan kokkailu oli usein melko aikaa vievää puuhaa.


Sekä Gold&Green Foodsin kehittämän nyhtökauran että sen uusimman kilpailijan, Verso Foodin Härkis* -härkäpapuvalmisteen kantavana ajatuksena on ollut nimenomaan tarjota vastaus tähän ajankäytölliseen ruoanlaittoon liittyvään haasteeseen. Muun muassa me perheenäidit kaipaamme usein arjen kiireiden keskellä helppoja ja nopeita ratkaisuja, kuten esimerkiksi jauhelihan tyyppisiä monikäyttöisiä tuotteita. Soijarouhe on yksi hyvä ja edullinen vaihtoehto tähän, mutta haittapuolena on ei-kotimaisuus ja kaikki eivät myöskään voi tai halua soijaa syödä.

Nyhtökauran saatavuus on ollut haastavaa ja itselläni ei ole ollut mahdollisuutta olla aina oikeissa paikoissa tiettyihin kellonaikoihin, joten toistaiseksi nyhtistä olen päässyt maistelemaan vain kerran Sis. Delissä salaatin joukossa. Hiljattain markkinoille tullutta Härkistä sen sijaan on valmistaja luvannut löytyvän aina kaupoista, mikä kuulostaa oikein hyvältä - tällaisen tuotteen kun tulisi ehdottomasti olla mahdollisimman helposti ja vähällä vaivalla kaikkien saatavilla.


Härkis kuulostaa siinäkin mielessä hyvältä, että olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt miksei kotimaista härkäpapua hyödynnetä enemmän. Löysin itse joskus tämän blogin alkuaikoina (2009) Ruohonjuuresta kuivatut härkäpavut, jotka olivat kotimaista edullista lähiruokaa parhaimmillaan. Niistä tuli kokkailtua mm. keittoja ja salaatteja.

Härkis on sellaisenaan valmista käytettäväksi ja siinä mielessä vielä jauhelihaakin helpompi tuote valmistaa, että periaatteessa pelkkä lämmittäminen riittää eikä erillistä pannulla ruskistamista tms. tarvita. Itse luulenkin, että meillä tullaan käyttämään tätä hyvin samaan tapaan kuin jauhelihaa tai soijarouhettakin on käytetty: pastakastikkeissa, tortillojen ja pizzojen täytteenä jne. Ensimmäiset kokkailuni Härkiksestä olivatkin perus pastakastike sekä tex mex -salaatti. Mitäpä sen erityisempää tarvitsisikaan olla, kun on helpoista ja nopeista arkiruoista kyse. :)


HÄRKIS-PASTAKASTIKE n. 5 annosta

1 pkt Härkistä
2 prk tomaattimurskaa (esim. chilillä maustettua)
1/4 tuoretta chiliä pilkottuna
 suolaa ja mustapippuria
2 rkl sitruunaöljyä

Jos haluat päästä oikein helpolla, voit käyttää valmista pastakastiketta - niin itsekin usein teen. Tässä tapauksessa kuitenkin lämmitin ensin Härkiksen paistokasarissa, lisäsin tomaattikastikkeen ja muut ainekset ja annoin kypsentyä pannulla noin 5-10 min. Jos tykkäät sipulista (meillä osa syöjistä ei, joten en siksi käyttänyt) voit ruskistaa sen myös pannulla ensin ennen muiden ainesten lisäämistä. Kastike maistui sekä raa'an kesäkurpitsapastan (kuvassa yllä) että täysjyväfusillin kanssa.


Härkiksen maku sopi mielestäni tomaattipohjaiseen kastikkeeseen hyvin ja kaikille perheenjäsenille se maistuikin erinomaisesti. Uskoisinkin, että tästä tulee meidän perheessämmekin ainakin silloin tällöin käytettäväksi ihan varteenotettava tuote osaksi arkista ruokavaliota. 

Myös taco-mausteet sopivat hyvin härkiksen kanssa ja siitä sai helposti loihdittua suht vähällä vaivalla tex mex -henkisen salaatin.

HÄRKIS-TEX MEX -SALAATTI
(iso kulhollinen)

2 kerää jääsalaattia
3-4 tomaattia
1 pkt Härkistä
1 pss valmista taco-mausteseosta + vettä (pakkauksen ohjeen mukaan)
1/3 tuore ananas
1 punainen paprika
muutama lehti lehtikaalia
tortilla chipsejä

Ruskista tai lämmitä härkis pannulla, lisää taco-mausteet ja vesi ja sekoittele joukkoon.
Pilko salaattiainekset kulhoon, lisää härkis ja ripottele päälle tortillasipsejä.


Onko teillä jo kokkailtu Härkiksestä tai kenties nyhtökaurasta? Vinkkaa oma suosikkireseptisi kommentteihin :)


* Härkis saatu testiin valmistajalta / Verso Food

2 kommenttia:

 1. Tänään tehtiin härkis-tortilloja ja hyvin maistui koko porukalle! :)

  Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura kommentista! Meillä myös tortillojen täytteenä on nykyisin usein Härkis käytössä. Toimii kyllä siinäkin hyvin :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...