maanantai 18. toukokuuta 2015

Helsinki City Run ensikertalaisen silmin


Ensimmäinen puolikkaani Helsinki City Run on nyt takanapäin. Kaikki sujui mahtavasti ja tapahtuma oli oikein hyvin järjestetty kaikin puolin. Seuraavassa muutamia havaintoja ja tunnelmia näin ensikertalaisen silmin, vai pitäisiköhän sanoa jaloin? :)

Käytännön järjestelyt  hoituivat hienosti. Mietin hieman etukäteen, millaiset ruuhkat mahtaa vessoihin ja varustesäilytyksiin olla, mutta mihinkään ei tarvinnut jonotella vaan kaikki hoitui erittäin jouhevasti. :)

Kännykän lataus, josta myös olin ennakkoon ehtinyt stressata, hoitui yllättävän hyvin naisten sosiaalitiloissa, jossa oli muutamia hajanaisia pistokkeita ja vieläpä vapaana. Kuulemma muutamia pistokkeita löytyy myös Kisahallin aulasta, tämän infon sain itse tapahtumanjärjestäjältä siitä kysyessäni.


Ensimmäiset 5 km  olivat ainakin viimeisessä lähtöryhmässä, jossa itse juoksin, todella ruuhkaisia. Moni kehuukin, että Helsinki Half Marathonilla ruuhkaa on vähemmän ja tilaa juosta enemmän. Se kieltämättä houkuttaisi! Kun on tottunut juoksemaan yksin, olivat ekat kilometrit melkoisen kärsivällisyyttä vaativaa menoa "kuin sillit suolassa" ja hissutellen.

10 km paikkeilla sain kunnon endorfiiniboostin ja tilaakin alkoi olla juoksuun enemmän. Kilometrit 10-17 km olivat todella hienot! Keskuspuiston lisäksi käväistiin Pikku-Huopalahdessa. 12 km paikkeilla otin myös yhden Honey Stinger Acai & Pomegranate luomu geelin, joka osoittautui oikein hyväksi (olin aiemmin testannut samaista tuotetta toisen makuisena) ja antoi sekin kivasti lisäpotkua askeliin.

Viimeiset 17-20 km menivät niin ikään aika kevyesti. Fiilis oli aika erilainen kuin yksin samaista matkaa juostessa, ja kilometrit kuluivat yllättävän nopeasti. Loppukilometreillä pääsi jo ohittelemaankin aika monia. Kannustajat matkan varrella olivat isossa roolissa oman motivaation ylläpitämisessä. Ja huippua oli päästellä viimeiset metrit Olympiastadionille mäki alas ja juosta viimeiset metrit maaliportista sisään. :)

Aika oli itselleni positiivinen yllätys huomioiden tavoitteeni, joka oli maaliin pääsy kunnialla kolmen tunnin kisa-ajassa. Aikaa meni hieman alle kaksi ja puoli tuntia, ja ilman alkuvaiheen pakollista hissuttelua se olisi voinut olla vähemmänkin. Odotukset siis suorastaan ylittyivät tältäkin osin. :)

Reitti kokonaisuudessaan oli oikein miellyttävä, vaihdellen asfaltilla ja Keskuspuiston metsiköissä. Kisaohjeissa oli varoiteltu reittiä muutetun haasteellisemmaksi vuuonna 2014, ja että nyt reitillä olisi joku pitkä, haastava mäki jossakin kohtaa. Odotin sitä tulevaksi koko ajan, mutta mielestäni mitään kovin kummoisia mäkiä ei matkalla ollut missään vaiheessa. :) Tai sitten vain juoksin niin endorfiinipöllyissä, etten huomannut. Enpä muista muutenkaan kauheasti huomiota maisemiin kiinnittäneeni.


Kisa-aamu tuntui melkoisen pitkältä. Aamiaiseksi nautin perinteisen kaurapuuron hedelmillä, marjoilla ja superfood-suosikeilla höystettynä. Puolen päivän maissa, noin 13 aikoihin (startti 16:35) tein kevyeksi lounaaksi smoothiekulhon, johon tuli banaania, avokadoa, mustaherukkaa, mustikkaa, chiaa, acaita, karpalojauhetta ja hamppuproteiinia, sekä päälle kaikki mahdolliset lisukkeet. 1,5 h ennen kisaa söin vielä banaanin. Toki vettä sekä maltillisessa määrin myös kisassa tarjoiltavaa Maximia tankkasin ahkerasti koko aamupäivän ajan.

Nesteytys kisan aikana oli minulla ennakkoon paljon pohdinnassa. Tiesin, että juomapisteitä on 4 ja jokaisella tarjolla vettä ja Maxim Sports Drink -urheilujuomaa. Ihan ensiksi alkuun suunnittelin myös vaihtoehtoa ottaa omat Big Tree Farms kookosvedet mukaan juomavyöhön. Sitten kuitenkin testailin ennakkoon Maximia ja totesin sen toimivan ihan hyvin, päätin että sponsorin tarjoamilla juomilla mennään, eikä tarvitse omia juomia kantaa lisäpainoa tuomassa. Noudatin kiltisti lukemiani hyviä ohjeita ja otin joka pisteeltä sekä urheilujuomaa että vettä. Toimi erittäin hyvin. Osalla ainakin viimeisen lähtöryhmän juoksijoista näkyi olevan myös omia juomia mukana, mutta kovin monen en niitä nähnyt siemailevan. Tuo 4 pisteen juomatahti oli ainakin itselleni juuri sopiva.

Kisan jälkeen söin heti paikan päällä tarjolla olevista eväistä myslipatukat, banaanin ja rahkan plus tietty vettä ja Maximia. Ilma oli kolea ja palelu jälkihikisenä kovaa julkisia kotimatkalla odotellessa, joten vaihtovaatteiden lisäksi myös lämpimämmät ulkovaatteet olisivat tulleet tarpeeseen (ensi kerralla muistan!) Kotona taas juotavaa, monipuolinen iltapala ja nukkumaan. Aamulla hyvin levänneenä venyttelyt, rullailut ja rento 3-4 km palauttava kävely.


Kahden päivän päästä kisasta olo olikin jo lähes normaali ja eipä muuta kuin Cafe Kokkoon mars palkitsemaan itsensä raw mustaherukka-juustokakulla ja mustikkasmoothiella. :) Jalkoja ajattelin lepuutella ja palautella vielä pari päivää ja ottaa kevyen puolen tunnin juoksulenkin aikaisintaan keskiviikkona. Rullailut ja muut huoltotoimenpiteet jatkuvat toki edelleen. :)

Summa summarum: Helsinki City Runista jäi hyvä fiilis ja voin lämpimästi suositella ensikertalaisille. Itse taisin saada jonkinlaisen kärpäsen pureman, saapa nähdä koska ja missä juoksen seuraavan puolikkaani! :)

Sporttista viikkoa kaikille, muistakaa että kun liikkuu saa myös herkutella :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...