keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Sadonkorjuun aika eli pari sanaa palstaviljelystä


Sadonkorjuun aika alkaa pikku hiljaa olla lopuillaan. Koko loppukesän ajan on puutarhapalstalta saanut korjata ja nauttia syksyn sadon antimia. Ne ovat kasvaneet hienosti, vaikkakin kesä on ollut kylmä eikä aurinkokaan ole kovin usein paistanut. Ja vaikka ainakin nämä viljelijät ovat muiden kiireiden (vai laiskuuden?) vuoksi ehtineet tänä kesänä panostaa suorastaan häpeällisen vähän palstan hoitoon.


Mutta palstaviljely ja ruuhkavuodet, siinäpä tosiaan mahdottomalta kuulostava yhtälö. Moni siitä selviää hienosti, moni taas vähemmän hienosti. Meidän perheellämme on ollut palsta nyt ehkä nelisen vuotta ja joka vuosi ollaan menty sieltä mistä aita on matalin.

Palstaviljely on hienoa ja palkitsevaa, jos sen voi tehdä pro-mentaliteetilla panostaen viljelyyn ja palstan hoitoon hurjasti aikaa ja energiaa. Mutta väittäisin, että palkitsevaa on myös se, jos hyvin vähäisellä vaivalla ja pienellä panostuksella onnistuu saamaan edes jotakin satoa ja itse kasvatettua syötävää. Siltä varalta siis, että tätä postausta joskus lukee joku kiireinen perheellinen, joka pohtii riittäisikö enää aikaa tai paukkuja puutarhapalstan hoitoon hyvin pienellä panostuksella jo muutenkin valmiiksi hektisen arjen lomassa, ajattelin jakaa kannustukseksi muutaman vuosien varrella hyväksi havaitun vinkin.

1. Salaatti on takuuvarma laiskan viljelijän valinta. Kasvaa nopeasti ja runsaasti, ei vaadi esikasvatusta tai erityispanostuksia. Tarvittaessa vaikka pihalla tai partsilla laatikossa, jos palstaa ei ole. Riittää koko kesäksi ja vihersmoothie-ainekset löytyy joka aamuksi aina tuoreena. :)

2. Juurekset ovat helppohoitoisia ja satoisia. Meillä aina ovat lähteneet kasvamaan ja tuoneet satoa etenkin nauris ja punajuurikas tai raitajuuri. Myös porkkanat, mutta ne kannattaa istuttaa laatikkoon ja suojata vaikka hallaharsolla citypupuilta.

3. Viinimarjapensaat ovat kenties se helpoista helpoin ratkaisu, jos palstallesi sellaisia saa istuttaa. Satoa yleensä tulee ilman sen kummempia ponnisteluja.

4. Lasten kanssa  palstailu on toisinaan hyvin haastavaa. Motivaatiota voi saada lisättyä allokoimalla lapsille oman penkin tai pari, joita saavat hoitaa ja seurata kylvöä ja kasvua.

5. Kateviljely kannattaa, sillä se estää tai ainakin hidastaa rikkaruohojen kasvua ja vähentää siten hurjasti kitkemistyötä. Esimerkiksi olki tai ruohosilppu toimii tähän mainiosti.


Lisää palstaviljelyvinkkejä esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen sivuilta.

Helsingin kaupungin viljelypalstat  löytyvät täältä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...