lauantai 10. lokakuuta 2015

Bataatti-cashew-suklaakakku



Halusin taannoin tehdä kahvipöytään tarjottavaksi jonkin terveellisen syksyisen kakun, hieman samalla periaatteella kuin yhdeksi suosikikseni noussut punajuurikakku.

Sattumoisin törmäsin tähän syksyisen pähkinäsuklaakakun reseptiin, joka tuntui kolahtavan heti ja niinpä ohje lähtikin melkein saman tien testiin hieman tuunattuna sen mukaan, mitä kaapista sattui löytymään. :)

Mehevän, makean kakkupohjan hallitsevin ainesosa on keitetty ja soseutettu bataatti. Taatelit, hunaja, kookosöljy, cashewpähkinät ja raakakaakao siihen yhdistettyinä takaavat sen, että pohjasta tulee erittäin herkullinen, mutta myös "perinteistä" sokeri-vehnäjauho-suklaakakkupohjaa huomattavasti ravinteikkaampi ja terveellisempi. Ihastuttava, pehmeän makuinen kuorrutus syntyy cashewpähkinöistä, kookosmaidosta, kookosöljystä ja hunajasta.

Itse yllätyin hieman kakun valmistamisen työläydestä ja monivaiheisuudesta. Kun on tottunut raakakakkujen valmistusprosessin tiettyyn helppouteen ja selkeyteen (pohjan ainekset sekaisin blenderissä, täytteen ainekset sekaisin blenderissä, kaikki vuokaan ja pakkaseen hyytymään) tuntuukin yllättävän monimutkaiselta kun jotain pitää keittää, jotain vatkata, jotain blendata, jotain sekoittaa keskenään, jotain sulattaa, osa yhdistää toisiin ainesosiin ja osa toisiin.  Suosittelen siis varaamaan riittävästi aikaa, astioita ja tilaa keittiöön ennen hommiin ryhtymistä!

Lopputulos oli kuitenkin oikein palkitseva, rakenne pysyi erittäin hyvin kasassa ja irtopohjavuokaan tehtynä tästä tuli oikein kaunis suklaakakku. Huonoissa valaistusolosuhteissa napattu kuva ei valitettavasti tee oikeutta tälle herkulle, joten resepti puhukoon puolestaan.

BATAATTI-CASHEW-SUKLAAKAKKU


Pohja:
3 rkl raakakaakaojauhetta
n. 25 kpl liotettuja cashewpähkinöitä
5 lehteä tuoretta minttua
1 tl vaniljajauhetta tai loraus vaniljauutetta
1 tl ruokasoodaa
1 rkl kookoshiutaleita
ripaus suolaa

Kuori, paloittele, keitä ja soseuta bataatti. Poista taateleista kivet ja soseuta ne bataatin kanssa. Jätä seos hetkeksi jäähtymään.
Sulata suklaa ja kookosöljy vesihauteessa.
Laita sitten liotetut cashewpähkinät sekä mintun lehdet blenderiin yhdessä soseutetun bataatin ja taateleiden kanssa ja soseuta.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja hunaja vaahdoksi. Sekoita sen jälkeen joukkoon suklaa-kookosöljyseos, kuivat aineet sekä bataatti-cashew-taatelisose.
Kaada seos vuokaan (itse käytin irtopohjavuokaa, jonka pohjalla leivinpaperi).
Paista kakkua 150-175 asteessa noin 40 minuuttia.

Kuorrute:
2,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1,5 dl kookosmaitoa
3 rkl kookosöljyä

Sekoita kaikki ainekset blenderissä. Sekoita niin kauan, että seoksesta tulee sametinpehmeää ja sileää.
Levitä kuorrute jäähtyneen kakkupohjan päälle. Koristele makusi mukaan (itse käytin kuivattuja karpaloita, mutta mitkä tahansa tuoreet tai kuivatut marjat käyvät).
Säilytä jäähtynyt kakku jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...