maanantai 19. lokakuuta 2015

Miten selvitä syksystä? Top 3 vinkit


Kesä, aurinko ja loma on jäänyt taakse ja tilalle on tullut syksyn harmaus ja pimeys. Monelle meistä suomalaisista tämä on iso muutos ja mielessä pyörii kysymys, miten sitä taas jaksaa pitkän talven läpi. Tässä muutama simppeli, mutta hyväksi havaittu vinkki :)


1. Terveelliset herkut
 
Kesällä meitä suomalaisia hemmotellaan tuoreilla kotimaisilla marjoilla, hedelmillä ja vihanneksilla. Syksyn tullessa kuitenkin valikoimat myös kaupoissa käyvät suppeammiksi ja hinnat nousevat korkeiksi. Lopulta kotimaisia marjoja saa enää vain kaupan pakastealtaasta.

Pimeyden ja harmauden iskiessä on kuitenkin entistäkin tärkeämpää huolehtia siitä, että vihanneksia, hedelmiä ja kasviksia tulee syötyä riittävästi ja monipuolisesti.

Fiksu veto syksyä ja talvea ajatellen on kerätä itse kesällä aktiivisesti marjoja ja säilöä niitä talven varalle. Metsät ovat pullollaan mustikkaa ja puolukkaa, ja esimerkiksi luomumansikkaa voi käydä itse poimimassa suoraan viljeljiältä niin paljon kuin vain haluaa, jaksaa ja pakastimeen mahtuu.

Aina ei kuitenkaan ole aikaa tai mahdollisuutta kerätä tai säilöä itse marjoja tai muutakaan kesän satoa. Siksi onkin hieno juttu, että ympäri vuoden kotimaisia marjoja voi ostaa kaupasta myös pakasteena. Ennen kaikkea kannattaa kuitenkin suosia sesongin kasviksia ja hedelmiä, joista saa hyviä vinkkejä esimerkiksi Satokausikalenterista.

Näin loppuvuodesta ja joulun lähestyessä ovat esimerkiksi sitrushedelmät (klementiinit, satsumat, appelsiinit), persimonit sekä omenat hyviä sesonkihedelmiä, joten niitä kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan.
2. Liikunta

Etenkin kun säät muuttuvat kylmiksi ja sateet ja pimeys tekevät tuloaan, tuntuu houkuttelevalta vain käpertyä sohvalle ja olla lähtemättä kotiovesta ulos. Onkin hyvin tärkeää kuunnella itseään ja oman kehon sekä mielen viestejä. Syksyn pimeyden keskellä lepo ja rentouttavat hetket sohvalla kynttilän valossa hyvää kirjaa lukien ovat enemmän kuin tervetulleita ja tekevät varmasti hyvää. Olennaista on kuitenkin myös liikunnasta ja hyvinvoinnista huolehtiminen, joka antaa virtaa jatkaa pitkälle syksyyn ja läpi talven.

Asics Finlandin "Juokse läpi talven" -slogan kolahti minulle viime vuonna. Koska talvi on monelle meistä pitkä, kylmä ja raskas, on etsittävä tapoja mennä sen läpi parhaalla mahdollisella tavalla. Juokseminen oikeiden varusteiden (nastalenkkarit tai kiinnitettävät nastat, otsalamppu, talvijuoksuvaatteet) kanssa ja oikealla asenteella voi tuoda voimauttavia, innostavia ja positiivisia hetkiä myös syksyn harmauden keskelle. Yhtä lailla kyseessä voi olla mikä tahansa muukin liikuntalaji: juuri se, josta itse kukin saa hyvää oloa ja positiivisuutta. Kauniina päivinä kannattaa hyödyntää aina tilaisuuden tullen upeat syyssäät ja lähteä ulos nauttimaan ruskan väriloistosta ja syksyn kirpeydestä.3. Rentoutuminen ja hyvä olo

Liikunnan vastapainoksi tarvitaan rentoutumista ja hyvää oloa. Pienetkin arjen luksushetket vaikkapa kynttilänvalossa hyvää teetä siemaillen tai takkatulen ääressä läheisten ihmisten kanssa kuulumisia vaihtaen rentouttavat ja auttavat lataamaan akkuja kiireisen loppuvuoden varalle. Hyödynnä siis tilaisuus aina kun sellainen eteen tulee!

Ps. Teen ystävänä suosittelen lämpimästi syksyyn tätä Kusmi Tean uutta suosikkimakuani "Sweet Love".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...