Joskus on kokeiltava jotakin uutta ja erilaista. Jotakin, jota ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt tai harjoitellut. Uuden oppiminen virkistää, piristää mieltä ja tekee hyvää tutkitusti myös aivoille.
Olin jo aiemminkin törmännyt useita kertoja Viikin Gardeniassa silloin tällöin järjestettävään "Hedelmäkoristeita kaivertamalla" -työpajaan. Nyt, kun tuo itselleni ja perheelleni vuosien varrella tutuksi ja rakkaaksi tullut paikka on ihan lähipäivinä lopullisesti sulkemassa ovensa, totesin että kannattaa iskeä niin sanotusti "kaksi kärpästä yhdellä iskulla" osallistumalla vielä viime hetkellä kiinnostavaan työpajaan ja samalla saada jättää jäähyväiset ihanalle Gardenialle.
Hedelmien koristelu aiheena kiinnostaa kovasti muutenkin tällä hetkellä, onhan estetiikka vähintään puolet makuelämystä ja etenkin terveellisiä herkkuja on vielä tuplasti palkitsevampaa nauttia, kun ne vielä näyttävätkin kauniilta. :)
Kauniisti ja huipputaidokkaasti kaiverretut vesimelonit ja muut hedelmät ovat monelle tulleet tutuiksi maailmalta, esimerkiksi Thaimaan matkoilta. Netistä löytyykin pilvin pimein ohjeita ja vinkkejä mitä upeampien luomusten loihtimiseen, ja tässä jos missä asiassa harjoitus tekee mestarin.
Tässä työpajassa saimme ensimmäisen pienen tutustumisen hedelmien kaivertamisen ihmeelliseen maailmaan. Meillä oli huipputaitava ja -lahjakas opettaja, jonka luomuksia voi ihastella Atelier Timmyn kotisivuilla sekä Facebook-sivulla.
Tässä työpajassa työstettäviksi pääsivät omenat, joista tarkoituksena oli kaivertaa omenalyhdyt. Materiaalina olivat punaiset, suhteellisen pyöreän muotoiset omenat, joita jokainen osallistuja toi tullessaan muutaman kappaleen.
Omena halkaistiin ensin keskeltä veitsellä kahtia siten, että noin 2/3 omenasta muodostaa alaosan ja 1/3 yläosan, joka toimii kantena.
Tämän jälkeen erityisellä kaiverrusveitsellä alettiin kaivertaa ensimmäisiä kuvioita omenaan.
Kaiverruksessa tottumattomalle haastavinta oli oikean tekniikan opettelu. Jotta kuoren saisi helposti ja luontevasti kerralla irtoamaan, tulisi veitsellä kaivertaa kuorta ensin suoraan ja sitten vierestä hieman vinoon. Tämä olikin helpommin sanottu kuin tehty ja vaatii varmasti enemmän harjoittelua.
Kun homman juju tuli selväksi ja ideaan pääsi sisälle, alkoi kaivertaminen käydä melkein mindfulness-harjoituksesta. Väistämättä mieleen tulivat nyt pinnalla olevat aikuisten värityskirjat ja muut keskittymiskykyä kehittävät aktiviteetit. Varsin terapeuttista hektistä arkea elävälle nykyihmiselle keskittyä kerralla vain yhteen asiaan täydellisesti, käsillä tekemiseen joka sekin on tutkitusti terapeuttista.
Kun yläosan kansi oli kaiverrettu valmiiksi, sama tehtiin alaosalle. Lopulta koverrettiin omenan molemmat puolet ontoiksi poistamalla sisus. Tässä sai olla varovainen, ettei osu liian lähelle reunaa ja omenan kuoreen, joka menee helposti rikki.
Vaikka ajoittain tilanne näyttikin toivottomalta, lopputuloksena oli kuitenkin suhteellisen kivan näköinen luomus. Näistä malleista keskimmäinen on siis oma harjoituskappaleeni ja muut opettajan tekemiä malleja. Vertailemalla on helppo huomata, että tämä on taito, jota täytyy harjoitella jotta siinä kehittyisi. Itse saatoin hyvinkin innostua asiasta ja näenkin jo silmissäni ensi kesän juhlapöydissä tarjolla upeita luomuksia vesimelonista ja muista hedelmistä.
Pienen tutustumisen perusteella suosittelen lämpimästi Atelier Timmyn kursseja kaikille aiheesta kiinnostuneille. Itseopiskelunakin hedelmien kaiverruksen saloihin pääsee toki tutustumaan :) Tässä muutamia inspiraation lähteitä:
Ohjeita ja videoita löytyy hurjasti myös YouTubesta hakusanalla "fruit carving".
Mukavaa viikkoa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti