* Kaupallinen yhteistyö // Jalotofu *
Kulunut vuosi on ollut monella tapaa mielenkiintoista aikaa ruoka"skenessä", kun kiinnostus kasvisruokailuun ja jopa vegaaniruokavalioon on yhtäkkiä levinnyt kulovalkean tavoin koko kansan tietoisuuteen, näkyen selvästi jopa kuluneen vuoden Google-hauissa.
Kuten jo aiemmin kirjoittelinkin, itse olen seurannut kehitystä sivusta toki ilahtuneena, mutta myös hieman hämmästellen. Kun on koko lapsuutensa ja nuoruutensa ollut ruokailijana niin sanotusti "marginaalissa" ja saanut vastailla sekä enemmän että vähemmän hyväntahtoisiin "no mitä ihmettä sä sitten syöt?" -kysymyksiin, tuntuu todella erikoiselta kun yhtäkkiä kaikki vielä hetki sitten ihmetystä ja kummastelua herättänyt onkin muuttunut suuren yleisön silmissä huipputrendikkääksi.
Kulunut vuosi on ollut myös erilaisten kasviproteiinien kulta-aikaa. Itsekin olen bloggaillut sekä viime vuoden hittiuutuuksista nyhtökaurasta että härkiksestä vinkkien ja reseptien kera ja kirjoitellut myös laajemmin kokemuksia ja käyttövinkkejä eri kasviproteiinin lähteistä.
Valinnanvaraa riittää nykyään ja jokaisessa kasviproteiinissa on hyvät puolensa ja etunsa, joten itsekin käytän niitä suhteellisen monipuolisesti eri tarkoituksiin ja tilanteen mukaan. Yksi oma ja koko perheen kestosuosikki nousee kuitenkin esiin monikäyttöisyytensä vuoksi. Tuote, joka tulee napattua lähes jokaisella kauppareissulla mukaan kaupan hyllyltä, milloin missäkin muodossa.
Kyseessä on tietenkin soijapavusta valmistettu monikäyttöinen kasviproteiinin lähde tofu. En itse tarkalleen ottaen enää muista, milloin ja missä tutustuin siihen ensi kerran. Aikaa tästä kohtaamisesta kuitenkin on jo ainakin pari vuosikymmentä. Silloin kaupan hyllyiltä löytyi suomalaisen Oy Soya Ab:n Tammisaaressa valmistettua luomutofua, jota tosin ei vielä tuolloin myyty Jalotofu-nimellä kuten nyt.
Nykyisellään meillä käytetään tofua säännöllisesti siksikin, että se maistuu kaikille lapsille melkein missä muodossa vain. Härkikset ja nyhtikset muistuttavat osan lapsista mielestä liiaksi lihaa tai kanaa rakenteeltaan, eivätkä siksi aina mene alas. Tofu on aina varma valinta silloin, kun haluaa varmistaa että lautaset tulevat tyhjiksi. Yksi suosikkiruoka meillä onkin simppelisti hunajalla ja soijakastikkeella maustettu tofu nuudeleiden ja vihannesten kanssa.
Moni ehkä miettii, miten ja mihin tofua oikein voi käyttää ja miten se kannattaisi valmistaa. Aina silloin tällöin kuulee jonkun kokeilleen tofua ja todenneen, että se ei maistu miltään. Eipä muuten maistu moni muukaan ruoka-aine sellaisenaan ilman maustamista tai laittamista, ainakaan omasta mielestäni.
Tässä pari omaa hyväksi havaittua vinkkiäni tofun käyttöön keittiössä ja siinä sivussa myös pari helppoa, lapsiperheellekin sopivaa reseptiä.
Pehmeä eli ns. silken tofu sopii erinomaisesti jälkiruokiin. Smoothieihin, smoothiekulhoihin ja kakkuihin se tuo mukavasti täyteläisyyttä ja proteiinipitoisuutta. Itse käytän pehmeää tofua vähän kuin rahkan tapaan sekoittaen sen jälkiruokiin esimerkiksi tehosekoittimessa.
RESEPTI: MUSTIKKAINEN RAAKAKAKKU
Yhdessä liotettujen cashewpähkinöiden ja kookosöljyn kanssa pehmeästä Jalotofusta valmistuu herkullinen, täyteläinen ja proteiinipitoinen raakakakun täyte. Tässä kakussa maistuu vahvasti tuore mustikka, mutta halutessasi voit käyttää muitakin sesongin marjoja. Kakun voi valmistaa joko täysin vegaanisena, steviaa tai kookospalmusokeria käyttäen tai halutessaan käyttää hunajaa makeutukseen. Katso laatimani resepti Jalotofun www-sivuilta!
RESEPTI: VIHERSMOOTHIEKULHO
Perinteiseen vihersmoothiekulhoon tuo lisää proteiiniboostia pehmeä Jalotofu, joka toimii rakenteensa puolesta erityisen hyvin smoothiekulhoissa. Tämäkin resepti on omaa käsialaani ja löytyy Jalotofun www-sivuilta!
Maustamaton tofu kannattaa itse maustaa tai marinoida, jos kaipailee siihen makua. Edellä mainitsemani hunaja + soijakastike on ollut meillä toimiva ja lapsillekin maistuva kombo erityisesti wokeissa, mutta ohjeita ja variaatioita löytyy varmasti jokaiseen makuun. Sellaisenaan maustamaton tofu on maistunut meillä myös alle 1-vuotiaille lapsille sormiruokana. Tofusta leikatut kapeat pötköt pysyvät hyvin vauvan kädessä ja pehmeän mutta kiinteän rakenteensa vuoksi niitä on helppo mutustella.
Tofu kannattaa pilkkoa siivuiksi ja kuivata kunnolla ennen käyttöä (esimerkiksi paistamista tai marinointia). Näin siitä tulee rapeampaa ja maistuvampaa, koska maut imeytyvät paremmin. Kuivaamiseen löytyy runsaasti vinkkejä netistä. Tofun huolellinen kuivaaminen talouspaperilla voi olla ihan good enough, mutta vielä paremmin se onnistuu laittamalla tofupalat talouspaperin väliin ja päälle esimerkiksi vielä puisen leikkuulaudan tuomaan painoa.
Valmiiksi marinoitu tai kylmäsavustettu tofu = helppo vaihtoehto. Etenkin kiireisen arjen keskellä meillä on useamman kuin yhden kerran iloittu siitä, että kaupan hyllyltä löytyy valmiiksi marinoituja, savustettuja tai muuten jo maustettuja vaihtoehtoja tofusta. On mahtavaa, että tarvittaessa voi mennä helpoimman kaavan mukaan ja jättää yhden työvaiheen väliin.
RESEPTI: JALOTOFU-AVOKADOLEIVÄT
Trendikkäät, kauniisti koristellut avokadoleivät ovat mitä mainioin aamu-, ilta- tai välipala myös lapsiperheessä. Tässä reseptissä avokadon makuparina toimii kylmäsavustettu Jalotofu, joka tuo myös leipiin lisää ruokaisuutta ja proteiinipitoisuutta. Tuoreet mansikat ja balsamico kruunaavat makuelämyksen. Myös tämä resepti löytyy Jalotofun www-sivuilta.
Miten sinä käytät tofua ruoanlaitossa? Haluaisitko jakaa omat vinkkisi tofun käyttöön muidenkin lukijoiden iloksi? Mikä näistä resepteistä olisi oma suosikkisi? Jätähän kommentti. :)
Reseptit toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Jalotofun kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti