tiistai 28. elokuuta 2018

Vegyu: lisää kasvipohjaisia uutuuksia markkinoille

Kaupallinen yhteistyö: Vegyu / Atria


Kasvipohjaisten ruokavaihtoehtojen markkinat ovat viime vuosina kasvaneet voimakkaasti. Kauas historiaan ovat (onneksi) jääneet ne ajat omasta lapsuudestani yli 30 vuotta sitten, kun tarjontaa oli vain vähän ja sekin vaikeasti saatavilla.

Omassakin tuttavapiirissäni on paljon ihmisiä, jotka kertovat olevansa kiinnostuneita kokeilemaan kasvipohjaisia tuotteita tai vähentämään punaisen lihan kulutusta, vaikka eivät varsinaisesti kasvissyöjäksi tai ainakaan vegaaniksi ole valmiita ryhtymään ihan heti.


"Fleksaus" on yksi kuluttajien ruokailutottumusten muutosta kuvaava trendi. Fleksauksen ajatuksena on, että ruokavalion suhteen ei tarvitse asettautua johonkin tiettyyn ahtaaseen "lokeroon", vaan tilanteesta riippuen voi valita lautaselleen enemmän kasvipohjaisia vaihtoehtoja ja välillä taass ehkä syödä lihatuotteita, jos siltä tuntuu.

Omista ruokailutottumuksistani ja siihen liittyvistä eri vaiheista olen aiemmin kirjoittanutkin tässä postauksessa.  Itseäni on aina jollakin tapaa vaivannut ihmisten "lokeroiminen" ruokailutottumusten suhteen - kuten se, että eri vaihtoehdoista kasvisvaihtoehdon valitsevalta aina kysytään, onko hän kasvissyöjä. Nykyään kun esimerkiksi kouluissa kasvisvaihtoehto ei enää ole vain harvoille ja valituille ns. "tiskin alta" tarjottava erityisruokavalio, vaan vaihtoehto muiden joukossa, jonka voi hyödyntää kuka tahansa. Sama koskee työpaikkojen lounasruokaloita.


Fleksauksen lisäksi toinen iso trendi on nopeus ja helppous. Yhä useampi meistä elää hektisen arjen keskellä - varsinkin keski-ikäiset työssäkäyvät sukkuloivat usein haastavan työn, päivähoitopaikan, vanhempainiltojen, HOPS-keskustelujen, omien ja lasten harrastusten, vapaaehtoistöiden, kotitöiden, sosiaalisen elämän ja lukuisien muiden arjen menojen keskellä. Siinä ohessa pitäisi sitten loihtia nopeasti perheelle syötävää pöytään ja kiireisimpinä päivinä valmisruoka on tähän tilanteeseen suorastaan pelastus!

Meillä syödään useasti esimerkiksi teollisesti valmistettuja pinaattilettuja (jotka käsittääkseni ovat myös kouluissa varsin pidetty ruokalaji myös niiden parissa, jotka kasvisruokaan suhtautuvat ennakkoluuloisesti) sekä kasvipohjaisia nakkeja - varsinkin kesän grillikauden aikaan niiden kulutus oli kovaa.


Niin pienet kuin isommatkin yritykset kuuntelevat aikaa, asiakkaita ja trendejä herkällä korvalla. Se on hyvä ja niin kuuluukin, sillä muuten ei maailma tai markkina muuttuisi kysynnän mukana. Kuluttajien toiveiden kuunteleminen ja tarvittaessa uusien liiketoimintaa-alueiden kehittäminen on tärkeää, jotta yritys menestyisi - ja mahdollisesti myös asiakaskunta laajentuisi.


Atria on rohkeasti tarttunut kasvisruoan suosion ja fleksauksen kasvun suosioon ja lanseerannut juuti aivan uuden, kasvipohjaisen Vegyu -brändin.

"Vegyu on tarkoitettu kasvissyöjille, lihansyöjille ja kaikille siltä väliltä. Vegyu-tuotteet maistuvat kaikille, jotka etsivät maukkaita vaihtoehtoja lihapohjaisille tuotteille tai haluavat vaihtelua ruokaratkaisuihin. Tärkeä kohderyhmä on fleksaajat: kuluttajat, jotka pyrkivät vähentämään lihan syöntiä, mutta ovat asian suhteen joustavia", kerrotaan tuoreessa Atrian tiedotteessa.


Vegyun lanseeraustilaisuudessa Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa Atrian markkinointi- ja brändijohtaja kertoivat brändilanseerauksesta sekä sen taustalla vaikuttavista trendeistä. Vegyu-brändi rantautuu päivittäistavarakauppoihin lähiviikkoina ja tulee siis laajentamaan kasvipohjaisten valmisruokien valikoimaa entisestäänkin, jee! Tuotesarjaan kuuluu mm. leikkeleitä, nakkeja sekä erilaisia valmisruokia kuten munakkaita, puuroja, juuresvuokia, kaura-porkkanakroketteja sekä lihiksenkin korvaajaksi varsin mainiosti sopivia kasvistaskuja.


Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa Vegyu-tuotteista oli lanseeraustilaisuuden vieraiden maisteltavaksi loihdittu ammattilaisten toimesta aivan huikaisevan herkullisia, maittavia suupaloja! Tässä hyvä esimerkki siitä, miten valmisruokiakin voi luovuutta käyttäen "tuunata" omaan makuun ja käyttää vaikkapa yhtenä ainesosana isompien ateriakokonaisuuksien rakentamisessa. :)


Ihan yksi omista lempparituotteista jo ensi puraisulla olivat nämä upouudet Eggie-nakit, joissa proteiininlähteenä on käytetty kananmunaa. Ne ovat siis lakto-ovo-kasvisruokailijoille yksi uusi vaihtoehto kasvisnakiksi. Makuja tulee olemaan kaksi: perinteinen Eggie-nakki sekä chilillä ja juustolla maustettu versio. Molemmat ovat soijattomia, lihattomia ja gluteenittomia - tavallinen Eggie-nakki on tämän lisäksi myös maidoton.

Tilaisuudessa tarjolla oli maisteltavana myös herkulliset hodarit Eggie-nakkien kera. Maku yllätti todella positiivisesti - todella maukas ja myös rakenne oli miellyttävä syömisen kannalta. Nämä tulevat varmasti meidänkin perheelle käyttöön evääksi makkararetkille ja hodarien täytteeksi!


Perunapohjainen kasvismunakas fetajuustolla ja pinaatilla oli niin ikään todella maukas ja sai monelta kehuja. Ehkä parasta oli, että kyseinen munakas oikeasti sisälsi reilusti esimerkiksi fetaa, niin että sen maistoi kunnolla!


Valikoimaan kuuluu myös maukkaita kasvispatoja rentoon arkiruokailuun. Tilaisuudessa pastan täytteenä oli maisteltavana italialaista kasvisbolognese-kastiketta.




Chili-juustoleikkele leivän päällä oli niin ikään hyvältä vaikuttava uusi tuttavuus, joka on myös kananmunapohjainen tuote. Kasvipohjaiset leikkeleet kun monesti ovat ainakin omaan makuuni hieman erikoisia suutuntumaltaan, mutta tässä tuotteessa oli sekin kohdallaan ja chili toi mukavasti tulisuutta mukaan.


Kaura-porkkanakroketit maistuvat kiireiselle kokille varmasti sellaisenaankin, mutta tässä oli oivaltavasti käytetty niitä herkullisina pikkusuolaisina/naposteltavina - varsin mainio idea!


Vegyu-tuoteuutuudet tulevat ensiksi myyntiin kuluttajille vähittäiskauppoihin, mutta myös tuotevalikoimiin ravintoloihin ja suurkeittiöille lähitulevaisuudessa.


Ainakin tämän kiireisen perheenäidin ostoskoriin nämä tuotteet tulevat varmasti aina silloin tällöin löytämään tiensä :)

Miten teillä? Kuulostaako sarja kiinnostavalta, aiotko testata?





Lisätietoa Vegyu-tuotteista >> (verkkosivut avautuvat syyskuun alussa)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...