perjantai 8. tammikuuta 2010

Vauvojen D-vitamiinit

Neuvolajärjestelmän korruptoituneisuus on itseäni jo pitkään huolestuttanut asia, jota olen jo aikaisemminkin ohimennen sivunnut. Erityisen selkeästi tämä tulee näkyviin vauvojen D-vitamiinibisneksessä.

Orion Pharmalla on ilmeisesti jonkinlainen diili Suomen neuvoloiden kanssa Jekovit-tuotteensa suhteen. Riippumatta asuinpaikasta, lähes jokainen tuntemani tuore suomalainen äiti on vauvan ollessa kaksiviikkoinen saanut neuvolasta joko ohjeet D-vitamiinin antamiseksi Jekovit-esitteen muodossa tai jopa ilmaisen ensimmäisen Jekovit-pullon.

On selvää, että esikoistaan odottavalla äidillä ei raskausaikana varmasti ole ensimmäisenä mielessä sen pohtiminen, minkä D-vitamiinivalmisteen aikoinaan syntyvälle vauvalleen valitsisi. Vauvan synnyttyäkin elämä on niin kaoottista ja täynnä muutoksia ensimmäiset päivät ja viikot, että saattaa tuntua ainoastaan helpottavaltakin, kun neuvolan täti kotikäynnillään tuo "hyvän hyvyyttään" ihan ilmaiseksi sen ensimmäisen D-vitamiinipullonkin, eikä tarvitse lähteä apteekista sitä varta vasten ostamaan.

Tällaisessa lähestymistavassa on ongelmana se, että tietoisuus vaihtoehtoisista, usein paremmista D-vitamiinivalmisteista jää olemattomaksi (mikä tietysti on tällaisen markkinoinnin tarkoituskin). Jekovitin heikkoutena on pidetty etenkin sitä, että se sisältää ainoastaan D2-vitamiinia eikä suinkaan tärkeää ja välttämätöntä D3:sta. Sen lisäksi valmiste sisältää etanolia ja erilaisia apuaineita:

Jekovit-tippojen vaikuttava aine on ergokalsiferoli eli D2-vitamiini, jota on 2440 IU
(= kansainvälistä yksikköä) millilitrassa liuosta. Yksi millilitra on noin 31 tippaa. Yksi tippa sisältää 2
mikrog (= 80 IU), 3 tippaa 6 mikrog (= 240 IU) ja viisi tippaa 10 mikrog (= 400 IU) D2-vitamiinia.
Apuaineita ovat polysorbaatti, butyylihydroksianisoli, propyyligallaatti, sitruunahappo,
propyleeniglykoli, etanoli, sakkariininatrium ja puhdistettu vesi.
(pakkausseloste)

Jekovitin vaihtoehdoksi esitetään usein Devitol-tippoja, jotka myöskään eivät sisällä D3:sta, vaan ainoastaan D2:sta. Pakkausselosteen mukaan Devitolissa D-vitamiini on puhtaassa soijaöljypohjassa, eivätkä tipat sisällä mitään lisäaineita. Deetippojen vahvuutena on niiden sisältämä D3-vitamiini, mutta heikkoutena tuoteseloste - jo kaksiviikkoisille vauvoille annettavien tippojen koostumus on seuraavanlainen:

Sakkaroosi, natriumsitraatti, makrogoliglyserolihydroksistearaatti, sitruunahappomonohydraatti, alfa-tokoferoli, keskipitkäketjuisia tyydyttyneitä triglyseridejä, väkiviina 96 %, puhdistettu vesi.

Kuten tässä hyvässä lasten D-vitamiininsaantia käsittelevässä postauksessa osuvasti todetaan:  "So 96% alcohol, sugar, saturated fats. I can't believe that this is even legal."

Mistä sitten parempi vaihtoehto? Carlson Labsin d-vitamiini on monien mukaan yksi parhaista. Itsekin lähdin muutamia päiviä sitten "vähän" myöhässä iHerb-hehkutukseen mukaan (ja minä kun luulin, että se aikakausi jolloin pikku-i:n laittaminen minkä tahansa tuotteen nimen eteen teki siitä coolin, on jo takanapäin... :D ) ja napsuttelin sieltä Carlsonin vitskut koko perheelle pitkäksi aikaa eteenpäin.

Jos a) ulkomailta tilaaminen tuntuu itselle vieraalta, b) tuote on out of stock iHerbistä tai c) haluat vain saada tuotteen helposti kauppareissun yhteydessä kotiisi, suosittelen poikkeamaan Lifessä. GimmeFive D-tipat sisältävät vain kasviöljyä ja D-vitamiinia - huolimatta amerikkalaishenkisestä Disney-pakkauksesta jonka perusteella saattaisi kuvitella jotakin aivan muuta. Itse valmistajasta itselläni ei ole tarkempaa tietoa.
D-vitamiini on ollut nyt niin kuuma topic siellä sun täällä, että itselläni ei taida olla mitään uutta sanottavaa enää siihen, miksi d-vitamiinin saanti on äärimmäisen tärkeää jo lapsesta asti. Tässäpä nyt kuitenkin muutama kansantajuinen linkki.
YLE: Suomalaisilla pulaa D-vitamiinista kesälläkin
YLE: Lääkäri kauhistelee suomalaisten vitamiinivajetta
Raskaudenaikainen D-vitamiinin puute heikentää sikiön synnynnäistä immuunisuojaa
AAP: Prevention of Rickets and Vitamin D Deficiency in Infants, Children, and Adolescents 

5 kommenttia:

 1. Hyvä teksti. Voi kun keksisi keinon, millä saisi tietoa tästä levitettyä eteenpäin kaikille vanhemmille. Harvassa olisi varmaan ne jotka tuota viina-sokeri-transrasva-d2:sta vastasyntyneelleen antaisi, jos tietäisivät että oikeasti toimivia luonnollisia vaihtoehtoja on. Olisi edes D3:sta noissa valmisteissa, mutta kun vauvoja ja pieniä lapsia myrkytetään ihan turhaan. Pitäisiköhän tästä perustaa joku adressi, siis väärien d-vitamiinien neuvolassa tyrkyttämistä vastaan? Ei välttämättä tapahtuisi muutosta käytännössä, mutta ehkä tietoisuus leviäisi.

  VastaaPoista
 2. Taidankin laittaa tämän linkin heti kohta synnyttävälle ystävälleni :)

  VastaaPoista
 3. Onpa järjetöntä! Että siis ainoastaan vielä D2:sta 3:en sijaan suosittelevat!
  Vaan ei minua kyllä ihmetä enää.

  VastaaPoista
 4. Heips, vastavierailulla tässä ;)

  Noita Mikkitippoja saa myös Tarjoustalosta ;) Olisin meinaan ostanut ellemme olisi jo tablettivaiheessa :)

  Itse olen jo vuosia sanonut piutpaut neuvolan suostuksille, meillä on otettu tuplaannos D3:sta :)

  Jatkampa lukemista ->

  VastaaPoista
 5. Aletheia, totta. Itsekin esikoisen saadessani olin aivan totaalisen pihalla mistään d-vitamiineista, kun itsekin olin vasta raskausaikana alkanut sitä ottaa sen naurettavan suosituksen (7,5mikrogrammaa raskaana oleville lokakuusta maaliskuuhun) mukaisesti :(

  Karoliina, kiva jos postauksesta on iloa muillekin :)

  Nanile - tuntuu tosiaan, että kovin paljon ei tuohon D2 vs. D3 -asiaan olla kiinnitetty huomiota. Orionilta vaan kun pukkaa neuvoloihin Jekovitin mainosmateriaalia niin sitä sitten tyrkytetään periaatteella "d-vitamiini kuin d-vitamiini".

  anana, tosiaan, itsekin Prismassa juuri huomasin noita tippoja. Vai että Tarjoustalostakin saa. :) Tervetuloa ja kiva kun kävit!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...