perjantai 2. joulukuuta 2016

ENSIVISIITILLÄ: MUMIN KAFFE, LIISANKATU

Mumin Kaffe on yksi niistä bisnesideoista, joista aikoinaan ensimmäistä kertaa kuultuani jälleen harmittelin, että miksi ihmeessä itse en jo kauan sitten keksinyt ja toteuttanut tuota? Kahvilakonsepti, joka on suunniteltu lasten tarpeet edellä ja jossa lapset saavat kuulemma sekä näkyä että kuulua. Mikäs sen parempi uutinen lapsiperheille, jotka haluavat nauttia kahvilatunnelmasta myös perheen pienimpien kanssa? :)


Mumin Kaffen liikeideasta ja taustoista voi lukea lisää täältä. Myös NYT-liite ja Helsingin Uutiset kirjoitti aiheesta taannoin. Tarkoituksena on siis laajentua isommaksi ketjuksi ja Helsinkiinkin on suunnitteilla tällä hetkellä kolme Mumin Kaffe -kahvilaa sekä lisäksi ainakin Tukholmaan yksi.


Helsingin ja samalla koko Euroopan ensimmäinen Mumin Kaffe avautui tänään Kruununhakaan Liisankadulle. Itse olin utelias näkemään, millainen paikka on kyseessä ja meillä olikin 7kk ikäisen kahviseuralaiseni kanssa mahdollisuus käydä siellä heti ensimmäisenä päivänä aamukahvilla.


Kahvilakeikkaa suunnitellessani ja hoitolaukkua pakatessani mietin, mahtaisiko paikan päällä olla myynnissä myös vauvalle sopivaa tarjottavaa - esimerkiksi sormiruokia tai valmiita purkkiruokia, kuten paikan henkeen olettaisi kuuluvan. Varmuuden vuoksi pakkasin kuitenkin laukkuun hätävaraksi purkkiruoan, mikä osoittautui myöhemmin ihan hyväksi ratkaisuksi. :)

Kahvila sijaitsee näyttävällä paikalla osoitteessa Liisankatu 12 ja on helppo löytää. Isot ikkunat, suuri ovensuussa ikkunalla odottava Muumi-hahmo sekä pihalla ikkunan edessä kököttävä lastenvaunujen rivistö kertoivat jo kaukaa, että siinä tuo kahvila nyt sijaitsee. :)


Koska paikan valttikorttina on lapsiystävällisyys ja lasten huomioiminen, olin hieman yllättynyt lastenvaunurivistöstä pihalla ja aloinkin siksi hieman epäröidä, saako vaunuja edes viedä sisään (paikka näytti kuitenkin tilavalta ja siltä, että vaunujen kanssa mahtuu hyvin sisään). Päätin kuitenkin ottaa riskin nähdessäni sisällä ainakin yhdet toisetkin vaunut. Sisääntulo ei ollut mitä helpoin, koska heti ovensuussa oli useita kynnyksiä ja väliovia, joiden kanssa oli hankalaa sompailla. Johtuu tietysti siitä, että paikka sijaitsee vanhan talon kivijalassa ja esteettömyys ei ole ollut aikoinaan lähtökohtana kyseistä taloa rakennettaessa.

Tiskin takana ystävällinen henkilökunta toivotteli tervetulleeksi ja palvelu oli iloista ja miellyttävää. Tarjoilut painottuivat perinteisiin kahvilatuotteisiin: erilaisiin pulliin, wienereihin, munkkeihin ja croissanteihin. Vitriinissä oli tarjolla myös sushilajitelmia, jotka näyttivät siltä että niitä voi ottaa mukaan, sekä lapsille ainakin Raikastamon pillimehuja sekä joitakin täytettyjä leipiä muoviin pakattuina. Lisäksi myynnissä oli Goodion raakasuklaita sekä tyylikkäitä lakritsipakkauksia.


Valikoimaa suunniteltaessa on selvästikin ollut lähtökohtana mahdollisimman laajan asiakaskunnan palveleminen. Siksi myyntiin on paljon valikoitunut perinteisiä, tuttuja kahvilatuotteita, jotka maistuvat mahdollisimman monelle. Kuitenkin itse jäin kaipaamaan jotakin astetta terveellisempiä ja kevyempiä vaihtoehtoja pullien ja muiden leivonnaisten rinnalle, sekä ennen kaikkea lapsille suunniteltuja tarjottavia. Ihanan jättikokoiset korvapuustit ja croissantit ovat aikuiselle ihania, mutta oman kokemukseni mukaan aivan liian suuria jotta taaperoikäinen jaksaisi syödä sellaisen kokonaan. Lisäksi varmasti moni vanhempi kaipaisi lapsille myös terveellisempää syötävää pelkän "vehnäsen" sijasta. Itse totesin tässä vaiheessa, että onneksi olin ottanut purkkiruoan mukaan, koska vauvoille ei ollut tarjolla kerrassaan mitään, tai ainakaan itse en bongannut vitriinistä mitään alle 1-vuotiaalle sopivaa.


Sisustuksessa Mumin Kaffe huomioi niin ikään hyvin erilaiset asiakasryhmät. Vaikka olimme heti avajaisaamuna paikalla, tuntui jo heti siltä, että paikasta on tullut paikallisten asukkaiden uusi "olohuone". Paikalla oli sekä iäkkäämpiä että keski-ikäisiä asiakkaita, nuoria opiskelijoita (?) porukoissa sekä lapsiperheitä. Kahvilasta löytyy erilaisia "nurkkauksia" eri kohderyhmille: trendikkäitä, rauhallisempia ikkunapaikkoja ilman lapsia liikkuville sekä keskellä enemmän lapsiperheille suunnattua aluetta puolapuineen, voimistelurenkaineen ja syöttötuolin virkaa toimittavine vauvakeinuineen, jota meilläkin  testattiin.
Lapsille suunnatut alueet ja nurkkaukset ovat kivoja ja palvelevat varmasti hyvin taaperoikäisiä. Itsekin olisin mielelläni aikoinaan tullut tällaiseen paikkaan kahville parin suhteellisen rauhallisen taaperon kanssa. Raisujen kymmenvuotiaiden kanssa nämä lapsiystävälliset ratkaisut eivät ehkä enää kovin hyvin toimi, koska keinuissa tai voimistelurenkaissa ei kuitenkaan voi temppuilla kovin kovaa törmäämättä muihin asiakkaisiin. Lisäksi kaikki tekeminen on selvästi yli 1-vuotiaille suunnattua ja omakin vauvani istui vauvakeinu-syöttötuolissa tai sylissä visiittimme ajan, jossa tosin viihtyi hyvin katsellen kahvilan muuta menoa.


Kuten jo alussa mainitsin, lapsiystävällisyydestään huolimatta täysin esteetön paikka ei ole. Erityisesti wc/lastenhoitotila, joka kuulemma vielä on vähän vaiheessa, vaikutti hyvin hankalalta. Tilassa on yhteensä 3 pientä huonetta, joista yhdessä lavuaari käsien pesuun, yhdessä varsinainen wc ja "eteistila" jossa ilmeisesti voi vaihtaa vaipan (hoitopöytää tms. ei ollut, vaan pöytä tms. jolle saattoi laskea vauvan, jos oma hoitoalusta mukana). Etenkään vaunujen (ja luulisin ettei hoipertelevan, juuri kävelemään oppineen taaperonkaan) kanssa kaiken kaikkiaan näiden kolmen eri tasossa olevan huoneen ja niiden kynnysten välillä sompailu ei ole kovin helppoa, mutta toivottavasti tämä olisi vain alkukankeutta ja tiloja ollaan kehittämässä kätevämpään suuntaan lapsiperheet huomioiden!


Kaiken kaikkiaan Mumin Kaffe on kuitenkin tervetullut avaus kahvilamaailmaan, mielenkiintoinen konsepti joka varmasti houkuttelee turistejakin ja saa sitä kautta näkyvyyttä (hyllyissä oli luettavana Muumi-kirjoja sekä myynnissä paljon Muumi-aiheista tavaraa kuten mukeja, paikan logolla varustettuja kangaskasseja sekä vaatteita ym.) Rento paikka, jossa on helppo piipahtaa kun perinteisen kahvin ja pullan nälkä yllättää. :) Odotamme innolla jatkoa ja mihin suuntaan konsepti kehittyy!

Mumin Kaffe, Liisankatu 21, Helsinki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...