perjantai 6. marraskuuta 2009

Ruoan ja mielenterveyden yhteydestä

Muutama pikainen ajatus taannoisen BBC:n uutisen johdosta, jonka mukaan prosessoitu ruoka lisää masennuksen riskiä ja terveellinen ruokavalio puolestaan on yhteydessä parempaan henkiseen hyvinvointiin. Kannattaa lukaista myös Urbaanin orangin, kte:n ja Nooran hyvät postaukset aiheesta.




Olen pannut merkille, että monissa pienten lasten vanhemmille suunnatuissa lehdissä ja oppaissa näkee aina silloin tällöin annettavan -  hyvää sinänsä tarkoittaen - asiantuntijoiden toimesta vanhemmille esimerkiksi sen tyyppisiä ohjeita kuin "pienten lasten äidin ei kauheasti kannata stressata ruuan terveellisyydestä, Saarioisten äitien tekemät ruuat ovat ihan hyviä nekin" tai "kyllä sitä hyvää ja terveellistä luomuruokaa ehtii sitten vääntää kun lapset ovat vähän isompia - nyt pikkulapsiaikana voi ihan hyvin syödä eineksiäkin, ettei uuvuta itseään täysin" tms.

Ajatus ja tarkoitus näissä neuvoissa on sinänsä hyvä - kohdistuuhan meihin nykyäiteihin aivan valtava määrä ulkoisia paineita ja mittareita siitä, millainen "hyvän äidin" tulisi olla. Monesti näihin liittyy myös (myyttinen) mielikuva siitä, että hyvä äiti tosiaan kasvattaa ne luomuporkkanat ja -nauriit itse ja vääntää joka ikisen aterian alusta loppuun omin käsin vain niistä puhtaista raaka-aineista. Tällainen idealistinen äitimyytti on monelle (kuten itsellenikin) kuitenkin mahdotonta saavuttaa, joten helppo puolustautumismekanismi on sitten kokonaan toiseen ääripäähän meneminen ja asian torjuminen tyyliin "minä en jaksa stressata, minä uskon että lapsistani kasvaa ihan normaaleja vaikka saavatkin silloin tällöin tai useamminkin Saarioisten pizzaa". Moni asiantuntija on varmaankin myös ihan omien havaintojensa perusteella päätynyt suosittelemaan vanhemmille, että ruuanlaiton kanssa voi ottaa vähän rennommin - kukapa nyt haluaisi tahallaan ajaa jo entisestään stressaantuneita, usein työn ja perhe-elämän karusellissa tasapainottavia äitejä stressaamaan vielä enemmän ruokailutottumustenkin suhteen?

 Tarkoitus on hyvä, mutta ajatus taustalla (tai sen käytännön toteutus) usein vähän turhankin mustavalkoinen: on olemassa JOKO hyvä, itse-alusta-asti-kasvatettu-ja-viljelty-luomu TAI teolliset valmis-/einesruuat. Todellisuus ja monen terveys- ja ravintotietoisen perheen valinnat löytyvät kuitenkin usein jostakin sieltä välistä. Kompromisseja on varmasti tehtävä, mutta senkään ei tarvitse merkitä totaalista "hanskojen naulaan heittämistä", vaan myös pienillä ja yksinkertaisilla asioilla voi saada ruokavalion pidettyä terveellisenä ja monipuolisena ilman epäinhimillisiä ponnisteluja: superfoodien (joiden ei välttämättä tarvitse olla eksoottisia ja toiselta puolelta maailmaa roudattuja, kotimaisiakin löytyy!) lisääminen, luomun suosiminen, E-koodien ja muiden lisäaineiden, valkoisen sokerin ja vehnän vältteleminen ja ylipäätäänkin tuoteselosteiden tarkempi tutkiminen ovat jo monesti edes vähän parempaan suuntaan menoa. Eineksissäkin on sitä paitsi suuria eroja: vähemmän lisäaineita sisältävät, mahdollisesti jopa luomuaineksista valmistetut einesruuat voivat joissakin tilanteissa olla ihan perusteltuja kiireisen arjen helpottajia.

Masennus ja mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä koko väestön, mutta myös pienten lasten vanhempien parissa; esimerkiksi synnyttäneistä äideistä jopa 20 prosenttia kärsii jonkinasteisesta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. On hyvä, että vanhempia kehotetaan ottamaan rennommin ja stressaamaan vähemmän, mutta etenkin tämän BBC:n uutisen valossa paras vaihtoehto välttämättä ei ole terveellisestä ruuasta tinkiminen. Etenkin meille suomalaisille terveellisempi ruokavalio olisi hyvä ja tehokas mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisy- ja vähentämiskeino, vaikkei niitä kokonaan poistaisikaan.

2 kommenttia:

  1. Todellakin vaikuttaa mieleen ruoka! Ja nyt kun puhutaan sikainfluenssasta ja muista taudeistakin, niin vaikuttaa myös vastustuskykyyn! Ja niinhän se vaikuttaa masennuskin alentavasti vastustuskykyyn eli kaikki vaikuttaa kaikkeen ja näinollen inmisen polttoaine eli ruoka on a ja o. Laitapas dieseliä bensatankkiin tai bensaa dieseltankkiin ja kuin käy: auto "sairastuu" =)

    VastaaPoista
  2. Tuon sikainfluenssan ennaltaehkäisyn neuvot (muut kuin rokotteet) on kyllä niin hauskoja: syö ja elä muutenkin terveellisesti! Toiset tekevät vuosien valmistelutyön rokotteiden kanssa ja panostavat bisnekseen ja on meneillään kauhea rumba, ja viisaammat antavat yksinkertaiset elämänohjeet, missä ei pitäisi ihmisille olla mitään uutta, ja näillä ohjeilla tauti saatetaan välttää jopa tehokkaammin kuin rokotteilla.

    Mutta hyvä, että nykytiedonkin (= hienojen tutkimusten, jotka taas työlllistävät vaikka miten paljon ihmisiä ja siitä sitten uutisoidaan maailman lehdistössä jne.) valossa terveet elämäntavat vaikuttavat fyysisten tautien lisäksi psyykkisiinkin tauteihin, tai ainakin vaivoihin (ainakin jossain määrin, varmasti ruokakaan ei ennaltaehkäise tai paranna kaikkea), ja yleiseen mielialaan. Mutta eihän tässäkään ole mitään uutta. Eikös tämäkin ole tiedetty jo pitkään? Nyt siitä on vasta tullut virallista tietoa, mutta ihan hyvä niin.

    Olikohan tässä kommentissa päätä tai häntää? Ajatus ei oikein nyt juokse, pitäisi kaiketi lähteä nukkumaan eli torjumaan sikainfluenssaa.. Kun vaan aina itsekin muistaisi, jaksaisi ja viitsisi panostaa näihin muihinkin tärkeisiin asioihin tarpeeksi, muutenkin kuin puheen tasolla ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...