perjantai 12. maaliskuuta 2010

Äidinmaitojuustoa rapakon takaa

Viime päivinä on uutisissa ja blogosfäärissä saanut huomiota newyorkilaisen keittiömestarin rajoja rikkova ja innovatiivinen kokeilu, äidinmaidosta valmistettu juusto.


"Newyorkilaisen Klee Brasserie -ravintolan uusi erikoisuus hämmentää. Keittiömestari Daniel Angerer on kehittänyt vaimonsa äidinmaidosta juustoherkun, kertoo New York Post.

Angerer kannustaa rohkeita kokeilemaan äidinmaitojuustoa myös kotikeittiössä. Erikoisen herkun resepti löytyy keittiömestarin blogista. Daniel hehkuttaa blogissaan, että äidinmaitojuusto edustaa luonnollista ruoanlaittoa parhaimmillaan.

– Ylimääräisen äidinmaidon pois heittäminen on kuin kullan tuhlausta, Angerer kirjoittaa."
(koko juttu täällä)

Resepti löytyy Daniel Angererin blogista. Aiheesta lisää myös täällä.

----

Äidinmaitoon ja imetykseen liittyy valtavasti kulttuurisia myyttejä, uskomuksia ja jopa harhaluulojakin. Valitettavan usein vielä tänäkin päivänä monet äidit ovat saaneet kuulla lääkäreiden, terveydenhoitajien tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten suusta, että äidinmaidolla ei ensimmäisen puolen vuoden tai vuoden jälkeen ole ravitsemuksellista merkitystä, vaan maito muuttuu "sokerilitkuksi" ja imetys tulee lopettaa saman tien. Tämä tieto ei pidä paikkaansa, eikä sille löydy minkäänlaisia tieteellisiä perusteita.
Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee osittaisimetystä muun ruuan ohella vähintään 2-vuotiaaksi. Äidinmaidon hyödyt ja terveysvaikutukset myös isommalle lapselle ovatkin kiistattomat, kuten esimerkiksi Imetystukilistan mainiossa artikkelissa todetaan:

"Lapsen lähestyessä 1-vuoden ikää aletaan neuvoa vieroitusta ja kehotetaan siirtymään vähitellen lehmänmaitotuotteisiin. Usein vedotaan, kuinka äidinmaidolla ei tuolloin ole enää ravitsemuksellista merkitystä. Kuitenkin äidinmaito on 1-vuotiaalle ensiluokkaista ravintoa. Puolesta litrasta äidinmaitoa päivässä 1-vuotias saa esimerkiksi 31% energian tarpeesta, 38 % proteiinin tarpeesta, 45 % A-vitamiinin tarpeesta ja 95 % C-vitamiinin tarpeesta (WHO:n dokumentti WHO/CDR/93.6). Lapsi saa puoli litraa äidinmaitoa jo parilla syötöllä, vaikka ilta- ja aamusyötöillä."

"Synnytyksen jälkeen erittyvä kolostrum on kunnon rautaisannos vauvalle ja melkoinen vasta-ainepommi. Tämän jälkeen maito muuttuu kypsäksi äidinmaidoksi. Tämän kypsän äidinmaidon koostumus pysyy suunnilleen samana vaikka imetys kestäisi vuosia. Vieroituksen aikana äidinmaito tiivistyy taas vähän kolostrumia muistuttavaksi "vasta-ainerokotukseksi" vierottuvalle lapselle (La Leche League International, 1998)."


Äidinmaito on isommallekin lapselle superruokaa parhaimmillaan, ja sen hyödyntäminen ruuanlaitossa voisi toimia helppona tapana tarjota jo vieroittuneillekin lapsille (ja miksei tosiaan aikuisillekin) hyvä ja luonnollinen ravintolisä ruokavalioon. Ajatuksena tämä kuitenkin tuntuu meistä monista vieraalta, jopa vastenmieliseltä. Syy löytynee osittain ainakin siitä seikasta, että toisin kuin suurimmassa osassa maailman kulttuureja, meidän länsimaisessa kulttuurissamme rintoja ei ensisijaisesti yhdistetäkään lapsen ruokintaan, vaan muihin asioihin.


3 kommenttia:

  1. Tunnustan, että sekoittelin yli jääneet äidinmaidot aikoinani lettutaikinaan. ... Ja että maistui miehelle ja taaperolle. Söin silloin itsekin. Perverssiä? Ei se silloin tuntunut siltä En kyllä koskaan paljastanut asiaa, vaikka olin kuullut myös muiden äitien vastaavista tempauksista. Mutta sitten kinkkinen kysymys: voisiko vegaani syödä äidinmaitojuustoa :)

    VastaaPoista
  2. Minunkin äitini teki saman tempun minun maidoilleni joskus meillä käydessään, pannaritaikinaan loput vain. Minulla oli ylituotantoa ja sitä meni viemäristä alas melkoisia määriä, kun pakastemaidoille ei ollut käyttöä eikä niitä kehdannut mihinkään tarjota, eikä hygieniataso riittänyt keskosille sairaalaan. Joskus meillä oli poikamiehiä kylässä ja heitin vain ilmaan tuon idean, että voisihan sitä käyttää ruuanlaitossa. Poikien ilmeet olivat tyrmistyneet: ihmiseritettä, yök. Hei relax, tarjolla on vain lehmän eritettä.

    VastaaPoista
  3. Omenankukkia, kiva kun jätit kommenttia :)

    Okriina, hyvä kysymys! Riippuu varmaan ihmisestä, miten asian kokee. :)

    Mutta joo, itsekin olen kuullut aika monen äidin näin toimineen. Itse en ole vielä ehtinyt kokeilla mutta mietintämyssyssä on :) Saisi isommillekin lapsille menemään vielä "kunnon maitoa", kun pelkiltään eivät suostu sitä juomaan enää. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...