sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Lehtikaali – trendikäs superherkku

"Kale is the new beef" – voisiko sitä enää sen paremmin sanoa? Lehtikaalista on kohistu Suomessakin jo pitkään, eikä syyttä suotta. Tämän supervihreän herkun C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea, ja lisäksi se sisältää paljon mm. rautaa ja muita hyvää tekeviä juttuja. 

Olen itse yrittänyt useampana kesänä jopa kasvattaa itse lehtikaalia viljelypalstalla, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä: siemenet eivät koskaan ole edes itäneet. Jos jollakin on hyviä vinkkejä lehtikaalin kasvatukseen ja miten onnistua siinä, saa huikata! Toistaiseksi olen siis tyytynyt ostamaan lehtikaalini suoraan kaupan hyllyltä, mistä sitä kiitettävästi tuntuukin tätä nykyä löytyvänkin.

Lehtikaali on keittiössä todella monikäyttöinen ja ajattelinkin jakaa muutaman vinkin, kuinka sitä voi helposti kiireisenkin arjen keskellä hyödyntää ruokavaliossa.


1. Vihersmoothiet. Lehtikaalia ei tarvitse olla mukana paljonkaan, kun se tuo mukaan jo kivasti vihreyttä ja makua. Itse teen usein banaani+avokadopohjan, johon lisään esim. lehtikaalia, pinaattia ja jotakin viherjauhetta (esim. Puhdistamo vihersmoothiejauhe tai Foodin pinaattijauhe), hamppuproteiinia ja maustamatonta manteli- tai soijamaitoa.

2. Sellaisenaan ja salaateissa. Toimii salaateissa hyvin ja riittävän pieneksi silputtuna maistuu salaateissa lapsillekin. Lehtikaalin maku tosin muutenkin voi olla lasten mieleen; ainakin meidän perheessä yksi lapsista tykkää syödä lehtikaalin lehtiä sellaisenaankin.

3. Lehtikaalisipsit (kuvassa). Pienellä vaivalla terveellisiä snackseja ja naposteltavaa. Ohjeita löytyy netistä pilvin pimein, itse olen tehnyt lehtikaalisipsejä tällä ohjeella.

4.  Mehut. Itse en ole vielä lehtikaalista mehua tehnyt, mutta esimerkiksi Powaun Kale is the Beef on kokeilemisen arvoinen tuttavuus, jos haluaa nauttia valmiista tuorepuristetusta mehusta.

5. Lehtikaalihummus. Bongasin tämän ohjeen vasta viime viikolla, joten itse en ole vielä ehtinyt testata. Vaikuttaa kuitenkin täydelliseltä ja myös helppo ja nopea valmistaa! Voin siis jo nyt lisätä tämän listalle, koska uskon, että meillä ihastutaan tähän varmasti.

Ihanaa alkavaa viikkoa! :)

7 kommenttia:

 1. Heippa! Outin blogin kautta löysin tänne ja alkaisin heti lukijaksi,mutta en huomannut täällä siihen mahdollisuutta.

  Mullakin on Vekara, joka syö lehtikaalia ihan sellaisenaan ja suoraan kasvimaalta. On se hurja tyyppi :D
  Lehtikaali on kaaleista varmasti se helpoin kasvateltava. Kannattaa kokeilla uudelleen josko nyt onnistuisit. Joku siemenerä on voinut olla huono ja onnistuminen siksi heikkoa.

  En nyt tiedä, että asutko etelässä vaiko pohjoisessa. Itse asun pohjoisessa ja lyhyen esikasvatuksen teen lehtikaalille (pari-kolme viikkoa). Kaaleihin iskee lähes poikkeuksetta taimipolte (tai muu tauti) ja taimet nuutuvat sisäkasvatuksessa jos kasvatusaika on liian pitkä. Olettaisin, että etelässä siemenet voi kylvää vaikka suoraankin ulos, kasvukausi kun on siellä niin paljon pitempi. Jos haluaa ottaa varman päälle, niin taimiakin varmasti myydään puutarhoilla, ainakin täällä meillä päin. Aluksi kannattanee käyttää harsoa ja suojata taimet hyvin, kaalit nimittäin maistuvat muillekin kun meille ihmiseille, esim. kaalikoin toukille. Yleensä ne rouskuttavat minunkin kaalini, mutta lehtikaalin syyssadon ne sentään jättävät rauhaan, eli kasveja ei kannata heivata mihinkään vaikka ne reikäisiä olisivatkin.

  Ravinteita kaalit tarvitsevat runsaasti, joskin lehtikaali on vähän vaatimattomampi. Viherkate on hyvä ja luonnollinen lannoituskeino, suosittelen sitä, koska siitä on muitakin etuja.

  huh, kun vähäsen nnostuin näpyttelemään :D
  t. lehtikaalista innostunut hortonomi

  VastaaPoista
 2. Lehtikaali on hyvää:) Olen itse ihastunut lehtikaalin versoihin,jotka ovat sellaisia pehmeitä vähän kovemman jo isomman lehtikaalin sijaan.

  VastaaPoista
 3. Heippa Paula! :) Kiva, kun löysit tänne ja kiitos kommentista! :)

  Asun siis etelä-Suomessa, ihan Helsingissä. Olemme suoraan avomaalle kylväneet. Ehkä pitäisi kokeilla tuota esikasvatusta, mutta siinä ollaan vähän laiskoja muutenkin... Mutta hyviä vinkkejä, viherkatetta täytynee kokeilla! Katsotaan, josko tänä vuonna lehtikaalin kasvatus onnistuisi!

  VastaaPoista
 4. Jael, kiva kun tulit vierailulle! :) Mukava tavata "näissä merkeissä" taas vuosien jälkeen, kiitos kommentistasi! :)

  Lehtikaalin versot kuulostavat hyvältä, niitä en olekaan missään bongannut Suomessa kaupoissa. Tai ehkä en ole vain osannut hyllyjä tutkia riittävän tarkkaan. Täytyypä vähän selvitellä asiaa!

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. ^ Kirjoittelin Paulalle tuossa yllä followers-boksin lisäyksestä, Google tosiaan ajamassa wanhaa Friend Connect followers-toimintoa alas ja tarjoaa tilalle G+ followersia. Onnistuin kuitenkin tuon vanhan boxin vielä löytämään (siksi poistin aiemman kommenttini), joten löytyy nyt oikean laidan sivupalkista! :)

  VastaaPoista
 7. Kiva juttu! Kävinkin nyt liittymässä :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...