maanantai 13. huhtikuuta 2015

Miksi juoksen? :)


Olen juossut nyt säännöllisesti pian vuoden päivät. Useiden satunnaisten kokeilujen jälkeen hurahdin juoksuun totaalisesti viime kesänä. Se on oma, pitkä tarinansa, josta ei juuri nyt sen enempää. Todettakoon vain, että juoksu on yksi elämäni hienoimmista asioista just nyt.

Miksi juoksen? Erittäin hyvä, jopa suorastaan filosofinen kysymys, johon löytyy myös paljon hyviä vastauksia. Olen tykästynyt Juoksija-lehden juttusarjaan, jossa joka kuukausi yksi juoksun harrastaja vastaa kysymykseen omasta näkökulmastaan. Hesarissa oli viime viikolla viikolla mitä mainioin juttu juoksusta ja juoksuvalmentaja Joonas Laurilasta. Joonas kiteytti jutussa hienosti myös omiakin tuntemuksiani ja ajatuksiani siitä, miksi juokseminen on aivan mahtavaa.

Viime viikon pitkällä lenkillä jälleen kokemani huikean "runners highin" aikana sain idean tähän postaukseen ja monta hienoa oivallusta siitä, miksi juoksen. Listaan ne tähän, vaikkakaan ajatus ei enää juokse eivätkä sanat tavoita fiiliksiä yhtä hienosti kuin tuolloin, parhaimman flown ollessa päällä.

Juoksu on yksilölaji. Päätät itse, milloin, minne ja millaista vauhtia juokset. Toki löytyy PT:t, juoksuvalmennukset ja -koulut, jotka antavat vinkkejä tekniikkaan ja suorituksen parantamiseen. Periaatteessa kuitenkin teet kaiken yksin, voitat ensisijaisesti vain oman mielesi ja omat ajatuksesi, jotka ehkä käskevät lopettamaan tai kääntymään takaisin.

Runners high. Vain toinen juoksija tietää, mistä on kyse ja miten hieno juttu on kyseessä. Laittaisin saman "sateenvarjon" alle myös sen kuuluisan aivojen nollauksen ja ajatusten tuuletuksen sekä hienot oivallukset, jotka syntyvät juostessa.

Ympäristö haltuun kuten haluat. Itse olen elänyt ja liikkunut parinkymmenen vuoden ajan aktiivisesti julkisilla kulkuneuvoilla ympäri Helsinkiä ja pk-seutua, nauttien urbaanista elämästä ja eri kaupunginosien tunnelmista. Vasta juoksuharrastus on kuitenkin tuonut kaupungin todella "iholle" ja haltuun. On huikeaa olla yhtenä hetkenä vaikkapa Töölönlahdella ja jo seuraavassa hetkessä Arabianrannassa, siirtyä hetkessä paikasta toiseen. Etäisyydet tuntuvat lyhyiltä ja paikat läheisiltä, kaikki on itse saavutettavissa kuin parin askelen päässä.

Päätät matkan ja ajankohdan itse. Mitä hektisempi elämä ja arki, sitä parempi on harrastus, jonka ajankohdan ja keston voit päättää itse tilanteen mukaan. Lähteä hyvän hetken tullen ja viipyä sen verran kuin mahdollista. Juoksulenkkarit ja -vaatteet myös kulkevat kätevästi mukana niin loma- kuin työmatkoillakin. Jos vain aikataulu antaa myöten, on lenkki helppo sisällyttää ohjelmaan myös reissuolosuhteissa.

Hyvä fiilis, joka liittyy kiinteästi myös runners high -osioon. Hyvä fiilis syntyy juostessa ja jatkuu pitkään sen jälkeen, säteillen hyvää oloa ja positiivisuutta koko päivään. Kuten yksi hyviä sanonta kuuluu: et koskaan kadu sitä että lähdit, vaan sitä, jos et lähtenyt. Pitää muuten täysin paikkansa!

Löytyykö teidän lukijoiden joukosta muita juoksufaneja? :)

Mukavaa illan jatkoa ja sporttista viikkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...