sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Luomumansikkaa – suoraan viljelijältä


Jo ties kuinka monena kesänä peräjälkeen olen haaveillut luomumansikoiden ostamisesta. Luomu on terveellinen ja turvallinen valinta kaikessa, mutta etenkin näissä suomalaisten suosimissa kesäherkuissa, sillä esimerkiksi Eviran mukaan  myynnissä olevista tehotuotetuista mansikoista löytyy torjunta-ainejäämiä jopa 80-90 prosentissa näytteistä. 

Luomumansikoiden hankinta ainakaan yhtään suuremmassa määrin on kuitenkin omalla kohdallani joka vuosi tyssännyt samoihin haasteisiin: saatavuus on vähäistä, volyymit pienet, hinta korkea ja monesti ainoastaan erikseen tilaamalla luomumansikkaa saisi, eikä tietoa eri vaihtoehdoista tilaamisen suhteen aina ole helposti saatavilla. Niinpä helpoin ratkaisu mansikkasesongin lähestyessä loppuaan onkin useamman kuin yhden kerran ollut sen tavallisen tehotuotetun mansikkalaatikon haku viime tingassa lähimarketista.

Tänä vuonna pääsin ensimmäistä kertaa elämässä kokeilemaan mansikoiden itsepoimintaa. Halusimme löytää sopivan paikan pääkaupunkiseudun lähialueelta, kohtuullisen ajomatkan päästä ja Google antoikin mukavan valikoiman eri vaihtoehtoja mansikkatiloista Uudellamaalla. Yksi näistä oli luomuviljelyyn erikoistunut Mattilan Luomutila Nurmijärvellä, joten päätimme suunnata kulkumme sinne. :)


Paikan päällä oli vaikea uskoa silmiään. Luomumansikkaa silmäinkantamattomiin, 16 eri lajiketta poimittavaksi. Palvelu oli erittäin ystävällistä ja saimme hyvän opastuksen poimintaan ja eri lajikkeisiin. Mansikoita oli poiminnan ohessa mahdollisuus myös maistella, mikä oli varsinkin lapsille mieluisaa. :)

Satoa oli runsaasti, vaikkakin osa marjoista oli vasta kypsymässä ja osa jo pilaantunut. Tässä huomasi tosin hieman eroa eri lajikkeiden välillä. Saimme lopulta kotiin kannettavaksi melkoisen määrän näitä herkkuja (alla olevassa kuvassa osa saaliista). Lähipäivinä ja viikkoina luvassa siis varmastikin mansikkaisia reseptejä myös täällä blogin puolella (Instagram-seuraajat ovat jo vähän esimakua näistä saaneetkin).


Luomumansikan ystäville suosittelen siis ehdottomasti visiittiä Nurmijärven/Rajamäen suunnalle lähiaikoina. Itse poimittuna myös hintaa tulee luomumansikoille hieman vähemmän kuin kaupasta ostettuna. Parasta on kuitenkin tuoreus ja paikallisen viljelijän tukeminen suoraan ilman välikäsiä. Mikään ei voita juuri poimittuja, tuoreita luomumansikoita! :)

Mattilan Luomutila, Rajamäki. http://mattilanmansikka.tripod.com/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...