maanantai 26. lokakuuta 2009

Kakunleipojan ristiriitaiset intressit

Olen aina ollut esteettisten ja tyylikkäiden täytekakkujen ystävä, mutta vasta lasten syntymän myötä alkanut itsekin niistä kiinnostua siinä määrin, että aina silloin tällöin tekee mieli yrittää itsekin väsätä jotain.
Olen ollut suhteellisen vaikuttunut mutta myös osittain hieman hämmentynyt huomattuani, millainen "industry" kakkujen ympärille on Suomessakin nopeasti noussut. Kauas historiaan ovat jääneet ajat, jolloin kakun päälle levitettiin vaatimattomasti kermavaahtoa ja marjoja. Verkkokaupat ovat pullollaan toinen toistaan eksoottisempia kakunkoristelutuotteita, jotka nyt ovat helposti kenen tahansa kotileipurin ulottuvilla. Pastavärejä, kristallipulvereita, kulta- ja hopeamaaleja, elintarviketusseja, efektisävyvärijauheita, kimallegeelejä ja -sprayta lukuisissa eri väreissä, kaikki tietysti "syötäviä ja täysin turvallisia".
Jos päämääränä on saada aikaan erikoinen ja tyylikäs luomus, niin nämä ovat tietysti hyviä ja tarpeellisia. Vaan kun kyseessä tosiaankin on kakku, joka pitäisi vielä syödäkin, niin itseäni kyllä jossain määrin arveluttaa. Erään verkkokaupan sivuilla esimerkiksi mainittiin, että myynnissä ei ole tietynvärisiä spraymaaleja, koska niiden sisältämä väriaine on EU:ssa kielletty.
Jonkinlainen kompromissi siis pitäisi löytää ja kaipailisinkin vinkkejä: miten saada aikaan tyylikkäitä kakkuja "luomummin" menetelmin, vai onko tällainen haave ihan mission impossible?
Viikonloppuna valmistuneessa 2-vuotiskakussa, kuten sen edeltäjä-prototyypissäkin, sovelsin sitä kuuluisaa lisäämisperiaatetta mahdollisuuksien mukaan: taikina on täysjyväspeltjauhoista ja intiaanisokerista, välissä on luomukerman ja -karviaishillon kavereina kaakaonibsejä :D Marsipaanille kuitenkin kaipaisin jotakin "luomu"vaihtoehtoja, samoin juurikin noille paljon mainostetuille kakunkoristeluväreille ym. "epämääräisille" aineille.
 

4 kommenttia:

 1. Väriaineita voinee etsiä kasvikunnasta: esim. punajuurista, porkkanoista, marjoista!

  Saisikohan marsipaanikorviketta väkerrettyä jonkinlaisella manteli(/pähkinä)-kookosväkerryksellä?

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! :) Itsekin olen tuota joskus pähkäillyt että josko manteleista ja esim. kookosöljystä voisi saada aikaan jonkinlaista marsipaanin korviketta. Ja värjäämistä voisi sitten kokeilla vaikka punajuurella... Täytynee alkaa googlettelemaan löytyisikö tuolta suuresta maailmasta jotakin valmiita ohjeita tai ideoita tähän!

  VastaaPoista
 3. Hienot kakut.Olen tehnyt marsipaania manteli+agavesiirapista ja värjännyt kuten tuolla ylläkin mainitaan vadelma/punajuuri/porkkana/minttu-mehuilla ja ihan ok on ollut.

  VastaaPoista
 4. Yaelian, loistavaa, että toimii! Olisiko sinulla antaa tarkkaa ohjetta / määriä paljonko mitäkin tulee? Entä käsittely, onko vaikeampaa / helpomaa kaulita ja käsitellä kuin marsipaani?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...