"Suomalainen ruoka on puhdasta." Näin me suomalaiset uskomme, ja tässä on yksi syy siihen, miksi luomubisnes on täällä vielä lapsenkengissään (tosin jotain edistystä on onneksi tapahtunut viime vuosina).
Luomun paremmuudesta on ollut jos jonkinlaista tutkimusta puolesta ja vastaan. Nyt Ranskan Elintarviketurvallisuusvirasto on julkaissut aiheesta raportin, jonka löydökset tukevat esim. Michael Pollanin kirjassakin esiintuotuja tutkimustuloksia:
Tutkimuksesta uutisoidaan luomu.fi - sivuilla:
"Uusi Ranskan Elintarviketurvallisuusviraston raportti osoittaa, että luomuelintarvikkeet ovat parempia ihmisille ja sisältävät vähemmän torjunta-ainejäämiä ja nitraattia, jonka on osoitettu aiheuttavan terveydellisiä haittoja kuten diabetesta ja Alzheimerin tautia.
Nyt julkaistu tiedeartikkeli perustuu kirjallisuustutkimukseen, jonka tekoon osallistui 50 ranskalaista asiantuntijaa eri sektoreilta. Ryhmän yhdessä hyväksymä laaja loppuraportti julkaistiin ranskaksi. Tämän raportin pohjalta on nyt julkaistu asiantuntijatarkastettu artikkeli Agronomy for Sustainable Development-tiedelehdessä.
Ranskalaistutkimuksen mukaan luomutuotteiden kuiva-ainepitoisuus on tavallisia tuotteita korkeampi ja ravintoainetiheys suurempi. Myös luomukasvisten kivennäispitoisuudet ovat korkeampia (mm rauta, magnesium).
Luomuvihannekset, -marjat ja -hedelmät sisältävät enemmän antioksidantteja kuten fenoleja ja salisyylihappoa, jonka tiedetään suojaavan syöviltä, sydänsairauksilta ja monilta muilta sairauksilta. Luomueläintuotteissa on enemmän monityydyttämättömiä rasvahappoja, joka suojaavat mm sydän- ja verisuonisairauksilta.
Eräiden vihannesten C-vitamiinipitoisuudet näyttävät olevan tavanomaista korkeampia. Mutta luomuelintuotteiden hiilihydraatti-, valkuais- ja vitamiinipitoisuuksista tarvitaan lisää tutkimuksia.
Luomuelintarvikkeet ovat valtaosin vapaita torjunta-ainejäämistä (94-100 prosenttia puhtaita). Luomuvihannekset sisältävät keskimäärin noin 50 prosenttia vähemmän nitraattia kuin tavanomaiset vihannekset. Sienien tuottamien homemyrkkyjen pitoisuuksissa ei ole eroja viljelymenetelmien välillä."
Alkuperäinen dokumentti löytyy täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti