perjantai 2. lokakuuta 2009

Harwardin malli

Näkemyksiä terveellisestä ja täysipainoisesta ruokavaliosta on lukuisia. Nämä näkemykset ovat aina väistämättä kulttuuri- ja aikasidonnaisia. Kansallisiin suosituksiin (esim. amerikkalainen ruokapyramidi tai suomalainen ruokaympyrä) ovat vaikuttaneet voimakkaasti myös elintarviketeollisuuden intressit.
Omasta lapsuudestani tuttu ruokaympyrä perustui agraariyhteiskuntaan ja silloin saatavilla oleviin elintarvikkeisiin. Viime vuosina sen on syrjäyttänyt lautasmalli, joka sekin on saanut osakseen monenlaista kritiikkiä.

Harwardin yliopiston tutkijat ovat laatineet uusimman tieteellisen tutkimustiedon pohjalta teollisuuden intresseistä riippumattoman "terveellisen syömisen pyramidin" ("Eating Healthy Pyramid"), joka vaikuttaa kohtuullisen järkevältä mallilta:




Pointit lyhyesti:
- pääasiassa tulisi syödä hedelmiä ja vihanneksia, etenkin lehtivihreää
- loput koostetaan parhaista proteiininlähteistä kuten kala, kananmuna, palkokasvit, pähkinät, siemenet  - punaista lihaa voi syödä vähän satunnaisesti, mutta ei ole välttämätöntä
- terveellisiä rasvoja (oliivi-, camelina- ym. öljyt, avokado) päivittäin


Tähän vielä lisäyksenä torjunta-aineiden määrän minimoiminen ostamalla kaikki mahdollinen luomuna ja mahdollisimman puhtaana/käsittelemättömänä, niin ollaan varmaan jo suhteellisen lähellä ihanteellista ruokavaliota. Ilon Pisara -blogista löytyy myös hyvä aiheeseen liittyvä postaus "Tarvitsemmeko ravintolisiä?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...